Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zoektocht blijft naar procureur-generaal voor langere termijn op Aruba

MAANDAG, 17 DECEMBER 2012

ORANJESTAD — De benoeming van een waarnemend procureur-generaal, Marc Van Erve, geeft het ministerie van Justitie meer tijd voor het zoeken naar de juiste kandidaat voor de langere termijn. Dit stelt Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) vanochtend tijdens een persconferentie waarbij Van Erve werd voorgesteld.

Zoals Amigoe reeds eerder berichtte werd de nieuwe waarnemend procureur-generaal Van Erve per 1 december benoemd als hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM). Hij benadrukte vanochtend zijn waarnemerschap, vooralsnog voor de duur van één jaar. De zoektocht naar een procureur-generaal stopt met de komst van Van Erve dus niet. Maar het geeft wel meer tijd om te zoeken naar de juiste kandidaat voor langere tijd, benadrukt minister Dowers vanochtend.

Van Erve laat weten dat de tijdelijke benoeming te maken heeft met zijn huidige functie bij het Europees orgaan voor de justitiële samenwerking (Eurojust). Dit is een agentschap dat tot doel heeft om de bestrijding van zware georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad door de bevoegde instanties in de lidstaten te verbeteren. Sinds vorig jaar oktober maakt Van Erve, voor de duur van vier jaar, als Nederlandse vertegenwoordiger namelijk deel uit van het college van Eurojust. En omdat Van Erve nog maar kort in dienst is van Eurojust, hij niet zomaar het agentschap wil verlaten, maar wel interesse had in de functie op Aruba, is er gezocht naar een oplossing. En deze is dat hij voor een jaar bij Eurojust wordt vervangen. Volgens Van Erve werd hem verteld dat hij één van de weinige kandidaten was die in aanmerking kwam voor de functie van waarnemend procureur-generaal. “Zo niet de enige.”

Hij vertelt dat hij al vele malen op Aruba is geweest tijdens eerdere werkbezoeken in een andere functie. “Werken in Aruba was wel eens eerder ter sprake gekomen, maar toen was er nooit een geschikt moment. Onder andere vanwege de kinderen, maar die zijn nu allemaal de deur uit”, lacht hij.

Desgevraagd geeft Van Erve aan nog geen vastomlijnde plannen te hebben.”Ik wil mij nu eerst verder verdiepen in de organisatie.” En op de vraag of hij de mening deelt dat er sprake is van veel verloop bij het OM, zegt hij: “Dat is mij niet bekend, maar verloop is overigens niet per definitie een negatief iets, het kan juist ook iets goeds zijn.”

De nieuwe waarnemend procureur-generaal staat bekend om zijn ervaring en expertise op het gebied van internationale samenwerking als het gaat om de bestrijding van internationale georganiseerde misdaad. Voorheen was hij liaisonmagistraat bij de Nederlandse ambassade in Parijs.

Share this page:
« Back
Back to Top