Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Zeventig personen met visuele beperking geïsoleerd in Suriname

DE WARE TIJD:

05/01/2013

PARAMARIBO – Bijna zeventig personen met een visuele beperking zitten vanaf begin deze maand noodgedwongen thuis. Zorgvervoerder Cobus heeft zijn diensten gestaakt, omdat alle bussen defect zijn. “Sommige abonnees zijn vanaf begin november geïsoleerd. Zover hoefde het echter niet te komen, omdat al een poos bij beleidsmakers aan de bel wordt getrokken voor verbetering van het zorgsysteem”, jammert voorzitter Aniel Koendjbiharie van de stichting Wan Okasi.

De stichtingsvoorzitter heeft gisteren gesproken met de leiding van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). “Er ligt een model op tafel om tijdelijk bussen te huren. In een latere fase moet een structurele oplossing komen”, stelt Koendjbiharie.

Cobus-directeur Juliën Dijksteel bevestigt de stopzetting van het zorgvervoer. Abonnees zijn in december van het besluit op de hoogte gesteld. “Er is steeds een achterstand in betaling en als het geld binnenkomt, wordt het uitgegeven aan schulden en reparatiekosten. Misschien dat de overheid zich verplicht zal voelen de groep te ondersteunen als zij zelf het vervoer beheert”, zegt Dijksteel.

Financiën

In december heeft Cobus auto’s moeten huren. Het ministerie had vanaf oktober geen geld overgemaakt, maar Dijksteel heeft vernomen dat de financiën intussen zijn overgemaakt.

Door het uitvallen van het zorgvervoer zit Koendjbiharie net als andere lotgenoten thuis. “Een taxi van mijn huis naar het werk kan ik mij niet permitteren. Per dag ben ik dan SRD 60 kwijt. Dan blijf ik liever thuis”, vindt hij.

Cobus heeft verschillende keren aangekondigd te zullen stoppen, omdat het financieel niet haalbaar is. Om goed te kunnen draaien, is meer overheidssteun nodig.

Abonnees hebben verschillende keren aangeklopt bij beleidsmakers. Steeds weer is een duurzame oplossing beloofd. De passagiers hebben ook gezegd zich prettig te voelen bij Cobus, omdat die ook in de middaguren beschikbaar is, terwijl het staatsvervoer van het Nationaal Vervoersbedrijf na drie uur ‘s middags niet beschikbaar is. De Cobus-directeur is bereid de stichting logistiek te ondersteunen als het vervoer in haar beheer komt, beweert Dijksteel.-.

Share this page:
« Back
Back to Top