Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Weinig bekend over bestemming hout bij oliepalmproject

18/02/2017

PARAMARIBO – Wat er precies zal gebeuren met het hout dat in het Patamakkagebied gekapt zal worden om onder andere oliepalm te telen, is ongeveer drie maanden na de start van het project nog niet duidelijk. De minister van Landbouw Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zegt dat hij deze zaak nog niet ter sprake heeft gebracht.

Eerder had de redactie al getracht te achterhalen wat hierover is overeengekomen, maar ook andere vertegenwoordigers van de regering konden hierover niet veel vertellen. Algoe stelt dat het contract voor de uitvoering van dit project in 2014 is goedgekeurd en hij gaat ervan uit dat er met de bestemming van het hout rekening is gehouden. “Wij hebben ervoor gezorgd dat het project van de grond is gekomen. We moeten dus kijken wat er is goedgekeurd, maar als ik me niet vergis mocht het bedrijf alles doen.”

De bewindsman wijst verder erop dat de nadruk nu vooral ligt op het proefproject, dat voor een groot deel wordt uitgevoerd op dezelfde plek waar decennia geleden ook oliepalm is geteeld. In de huidige fase zal 1500 hectare gebruikt worden voor de teelt van oliepalm en vijfhonderd voor de uitvoering van biomassa- en kokosproducten. Als het proefproject geslaagd is zal het project worden uitgebreid. Er is totaal 52 duizend hectare door de Staat ter beschikking gesteld aan de Chinese investeerder China Zhong Heng Tai investment Suriname.

Veertigduizend hectare zal volgens planning besteed worden aan de teelt van oliepalm en de rest aan kokos- en biomassaprojecten. Algoe verzekert dat zijn ministerie de ontwikkelingen op de voet volgt en controleert. De bewindsman zegt dat de juist procedure is gevolgd in deze kwestie. Hij spreekt tegen dat de bewoners in het gebied niet zijn geïnformeerd. “We hebben wel met de mensen gesproken over het proefproject. We waren verplicht om dat te doen. Er waren onder andere kapiteins aanwezig en we nemen aan dat ze het hebben doorgeven. Je kan niet iedereen persoonlijk gaan zeggen.”

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top