Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Wanorganisatie tast slagkracht Surinaamse overheid meer aan dan hoge aantal spookambtenaren

DE WARE TIJD:

Bijkans 100 ambtenaren thuis

10/12/2012

PARAMARIBO – Dat er bijkans honderd kaderleden thuiszitten, heeft weinig invloed op de slagkracht van de overheid. Althans minder dan de wanorganisatie van de overheidsstructuur veroorzaakt. Deze mening delen Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en bestuurskundige August Boldewijn. Minister Ginmardo Kromosoeto, ad interim van Binnenlandse zaken, deelde in de assemblee mee dat er 351 inactieve ambtenaren zijn. Daarvan zijn 98 kaderleden.

In het nu haast afgelopen jaar is een landelijke registratie geweest, wat een bestand van 43.944 opleverde. Van dit aantal zitten 351 personen om verschillende redenen thuis.

Geen invloed

Hooghart noemt twee belangrijke redenen op waarom kader thuiszit: gebrek aan kennis en politieke redenen. Hoezeer hij vindt dat iedereen moet werken, is hij de mening toegedaan dat het thuiszittend kader niet van invloed is op de slagkracht. Boldewijn die het in grote lijnen eens is met de CLO-voorzitter, uit zich wat genuanceerder. “Je zou eigenlijk een studie moeten doen naar onder andere opleidingsniveau, functie en dienstjaren.” Dan zou volgens Boldewijn een beter oordeel gegeven kunnen worden.

Organisatie

Waar beiden zwaar aan tillen, is het gebrek aan organisatie binnen de overheid. Boldewijn die ooit leiding heeft gegeven aan het staforgaan formatiezaken van de overheid, zegt dat opeenvolgende regeringen mensen in dienst hebben genomen zonder een formatieplan. “We moeten het mes erin zetten”, klaagt Boldewijn, terwijl hij aangeeft dat de vorige regering wel was begonnen met een plan om ambtenaren effectiever in te zetten. De huidige bewindvoerders schijnen dat overboord te hebben gegooid. Hooghart op zijn beurt beklaagt zich erover dat het kader dat wel werkt en ingezet wordt, geen gerichte training krijgt en niet goed wordt ingezet.

“Want het kader dat er is, kan de job wel klaren.”

Geld

Beide deskundigen vinden dat alle inactieven moeten worden ingezet. “Want ik vraag mij af wat het die overheid kost, al die mensen die thuiszitten”, betoogt Boldewijn. Aan de andere kant vindt Hooghart dat er bij de thuiszitters vaak met twee maten wordt gemeten. Als lager personeel thuiszit, wordenal gauw maatregelen tegen hen getroffen. “Maar kader dat besluit thuis te zitten, wordt niet aangepakt.”.-.

Share this page:
« Back
Back to Top