Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Voorlichting chronische ziekten moet ook voor niet-patiënten in Suriname

18/11/2013

Paramaribo – Elizabeth Berggraaf is bezorgd over de toekomst van de gezondheidszorg. De arts tevens voorzitter van Stichting Diabetes Educatie Suriname (SDES) vindt dat personen pas als zij met diabetes geconfronteerd worden naar informatie hierover op zoek gaan. In een onderzoek eerder dit jaar van de soroptimisten bleek dat één op de drie kinderen te zwaar is. Vooral bij vijfde- en zesdeklassers zijn overgewicht en diabetes geconstateerd, weet de SDES-voorzitter.

Als vergelijking haalt zij een onderzoek van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) van tien jaar terug aan. Hieruit bleek na een landelijk onderzoek dat slechts 10 procent de chronische ziekte had. Maar na de resultaten van het laatste onderzoek, “durven we bijna niet verder te gaan”. In verband met Wereld Diabetes Dag op 14 november organiseerde de stichting een minigezondheidsbeurs op het complex van de Henry Hassankhan Scholengemeenschap in Wanica. Bezoekers konden bij 26 bedrijven informatie krijgen over chronische ziektes zoals bloeddruk en suikerziekte. Op het terrein van de middelbare school was het tevens ook duidelijk; er waren meer ouderen met diabetes. De 58-jarige Carmen bezoekt de beurs voor extra informatie. Ze vindt dat zij onvoldoende wordt geïnformeerd door haar arts. De medicus zou volgens haar geen actie ondernemen ondanks dat haar bloedsuikerspiegel dertien is. De beurs moet volgens Berggraaf aan eenieder duidelijk maken hoe chronische ziekten voorkomen kunnen worden. Het is voor personen die aan deze ziekten lijden belangrijk om te weten wat de markt te bieden heeft.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top