Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vijf douanetoppers uit functie gezet in Suriname

18/01/2013

PARAMARIBO – Vijf hoge douanefunctionarissen zijn woensdag per direct uit hun functie gezet door de minister van Financiën, Adeline Wijnerman. De maatregel houdt verband met de ingrijpende hervormingen en imagoverbetering van de dienst. “Er kunnen er nog meer volgen”, zegt voorzitter van de vakbond van Douanepersoneel, Romeo Chin A Loi in reactie aan de Ware Tijd.

De bewindsvrouw en de directeur van het Kabinet van de President, Eugene Van der San, bevestigen de ontheffingen. De tweede hoogste verantwoordelijke van het departement, Ruben Mendonca, is de meest klinkende naam op de lijst. Ook de verantwoordelijke van het geautomatiseerde systeem Asycuda, Reymond Wongsomoi en de chef van de afdeling Groot Paramaribo, Rico Faria, zijn ontheven. De overige twee personen waren verantwoordelijk voor de diverse districten en de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Een interim-ploeg neemt de taken van het vijftal over. Van definitieve vervangingen van de functionarissen blijkt nog geen sprake.

Volgens een brief van Financiën moeten de vijf toppers vanaf 1 februari ter beschikking zijn van Wijnerman. “Het zijn krachten waarin veel is geïnvesteerd. Zij hebben heel veel kennis en ervaring en zullen de bewindsvrouw verder onder- steunen. Het is ook niet uitgesloten dat zij op een later stadium terugkeren in functie”, zegt Chin A Loi.

Hand- en spandiensten

Zeker twee van de vijf functionarissen zijn eerder op non-actief gesteld in separate fraudezaken. Vijf andere douane-toppers zijn ruim een jaar lang onder ex-minister van Financiën, Humphrey Hildenberg, ontheven in verband met het spraakmakende Asycuda schandaal. Zij werden daarbij verdacht van het verlenen van hand- en spandiensten aan malafide ondernemers. De Staat liep daardoor miljoenen SRD’s aan belastingen mis. Voor de verdachten zijn er nooit juridische gevolgen geweest.

Stroomversnelling

Tijdens de jaarwisseling kondigde de directeur van de belastingdienst, Tony van Dijk, aan dat de hervormingsplannen van de regering rondom de staats- financiën in een stroomversnelling zouden geraken vanaf begin dit jaar.

Hij beaamde eerdere uitspraken van Wijnerman dat de ingrijpende veranderingen stroef verlopen mede vanwege “belangenverstrengeling” op met name de Nieuwe haven, de belangrijkste economische poort van het land. “Als het hier misgaat, loopt het in het hele land verkeerd”, zei van Dijk toen. Hij liet weten dat de regering er niet voor zal schromen om pijnlijke maatregelen door te voeren.-.

Share this page:
« Back
Back to Top