Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vertrouwen in gouverneur moet nog komen

11 januari 2017

Oranjestad – Het kabinet heeft geen vertrouwen in de nieuwe gouverneur en gaat er aan werken om het vertrouwen terug te krijgen. ,,De wond is nog te diep om te kunnen doen alsof er niets is gebeurd tussen het kabinet en de nieuwe gouverneur rond zijn benoeming afgelopen jaar.” Dit gaf premier Mike Eman maandag als verklaring aan NoticiaCla.com voor de opstelling van het kabinet vorige week bij de installatie van de gouverneur.

Op de minimale vertegenwoordiging van het kabinet afgelopen donderdag bij de installatie van de gouverneur in de Staten en de volledige afwezigheid bij de nieuwjaarsreceptie is veel kritiek vanuit de maatschappij gekomen. De handelwijze van het kabinet is aangemerkt als ‘kinderachtig’ en ‘respectloos’. De MEP-fractie in de Staten vindt zelfs dat premier Eman zijn excuses voor dit gedrag moet aanbieden aan koning Willem-Alexander.

Volgens Eman werd met de aanwezigheid van (een deel van) het kabinet in de Staten voldaan aan de constitutionele verplichtingen. Tegelijk herinnerde hij eraan dat het geen geheim is dat de manier hoe een en ander is gelopen met betrekking tot de benoeming, Aruba veel pijn heeft gedaan en ook de regering van Aruba pijn heeft gedaan. Het zal volgens de premier nog wel enige tijd kosten om de situatie recht te zetten en het vertrouwen te herstellen. ,,Het is een taak voor beide partijen”, zei Eman.

Het aanwezig zijn bij het belangrijkste moment (de installatie vorige week donderdag in de Staten) moet volgens Eman worden beschouwd als een bewijs van goede wil van het kabinet. ,,We zijn niet in een feest- stemming en daarom waren wij niet aanwezig bij de feestelijkheden (van de nieuwjaarsreceptie van afgelopen vrijdag, red.). Wij zijn van mening dat er sprake is van een wond en dat het niet integer overkomt als wij daar met een grote lach rondlopen. Want het is een feit dat wij niet in een feeststemming zijn door wat er is gebeurd”, vervolgde Eman.

Eman is van mening dat elke minister voor zichzelf mag uitmaken of hij (of zij) bij een dergelijk evenement aanwezig wil zijn. De bewindsman bevestigde dat deze kwestie zowel intern en in de partij is besproken. Afgesproken is dat men wel aan de constitutionele vereisten zou voldoen, omdat de constitutionele zaken intact moeten blijven en daar geen discussie over mag bestaan. ,,Maar bij feestelijkheden ligt dat anders”, aldus Eman.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top