Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Vernieuwing Surinaamse Douanedienst met modern administratiesysteem

DE WARE TIJD:

22/11/2012

Het moderne administratiesysteem van de Douanedienst, Asycuda World, is al voor een deel opgezet. Het proces is versneld omdat het oude systeem drie maanden geleden is gecrasht. “Wan ogri tyar’ wan bun”, beaamt Paul Torilal, manager bij Integra Marines-DP World, het grootste laad-en-losbedrijf van de haven. “Wij waren gelukkig al bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe installatie. Die is gebruikt om het oude systeem weer aan de praat te krijgen”, verduidelijkt Ruben Mendonça, onderhoofd van het departement.

De afgelopen drie maanden moesten stukken handmatig worden afgehandeld. ” Verouderd systeem” wordt door hem aangegeven als oorzaak voor het uitvallen van het mechanisme. Het is gelukt om de inkomsten van de Staat op niveau te houden. Ook ondervond de handel weinig last.

Torilal bevestigt dat de hulpmaatregelen effectief zijn geweest, waardoor de dienstverlening, met uitzondering van kleine vertragingen, op peil is gebleven. Gisteren ontstond wel enige beroering. Volgens Mendonça ligt dit mogelijk aan het feit dat de vereenvoudigde dienstverlening beëindigd is en de normale procedures weer gevolgd worden.

Asycuda World zal pas begin 2014 volledig operationeel zijn. Momenteel worden de ambtenaren getraind. Tegen februari 2013 is het publiek, met name handelaren, aan de beurt. “Wij doen de introductie gefaseerd, zodat de ladingen zich niet opstapelen”, zegt de topdouanier. Er wordt ook gewacht om het systeem te kunnen afstemmen op het nieuwe belastingstelsel dat de regering bezig is te introduceren.

Er zijn momenteel twee consultants in het land om het proces te begeleiden. Een supervisor wordt de volgende maand verwacht om de vorderingen te toetsen. De regering investeert rond de 1,3 miljoen US dollar in het project.

Naast verouderd is het huidige systeem ook gekraakt in een mega fraudeschandaal tussen 2006 en 2008. De Staat is in de periode naar schatting voor miljoenen aan inkomsten opgelicht. Tot nu toe is er geen strafvervolging geweest in deze kwestie.

Share this page:
« Back
Back to Top