Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

US$ 26 miljoen voor voedselproductie in 2017

09/01/2017

PARAMARIBO – Er zullen dit jaar strategische investeringen worden gedaan om de export van vlees, groente en fruit te stimuleren. Allereerst zal de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank eind maart/begin april vijftien miljoen US dollar overmaken aan Suriname voor het completeren van keuringslaboratoria voor vlees- en voedselproducten.

“Er is wel veel kritiek geweest op de regering de afgelopen jaren, dat deze faciliteiten niet van de grond komen, maar het probleem is een gebrek aan financiële middelen. Wij hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de voorbereidingen. Nu is het geld beschikbaar”, zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

De bewindsman wijst er ook op dat Suriname sinds de jaren negentig keuringslaboratoria moest hebben opgezet. “Opeenvolgende regeringen hebben ze niet kunnen realiseren. Dan is het de vraag of de kritiek terecht is om te verwachten dat het binnen één tot drie jaar wel gedaan wordt.” De noodzaak van deze laboratoria is eind vorig jaar opnieuw benadrukt, na bezoek van een handelsmissie van particuliere bedrijven aan Barbados en Trinidad en Tobago.

Suriname moet zelf de kwaliteit van zijn voedselproducten voor export kunnen toetsen. “Als dat niet gebeurt, loop je het risico dat je producten worden afgekeurd in het land van bestemming”, zei top groente- en fruitexporteur Bhiesnoe Gopal van Gopex International onlangs tegen de redactie. Er wordt ook gewerkt aan wetgeving om met name vleesproducten te kunnen exporteren.

Ook voor de ontwikkeling van de tuinbouwsector komt er aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar de eerste storting van een totaal van 13,8 miljoen US dollar van de Europese Unie vrij. Ruim tien miljoen van dat bedrag is een donatie en de rest een zachte lening. Het project zal de komende drie jaar worden uitgevoerd.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top