Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Uitgavenpatroon Surinaamse regering moet aan banden

14/03/2013

PARAMARIBO – Het feit dat de regering voor het eerst in ruim vijf jaar een boekjaar in de rode cijfers heeft afgesloten, behoeft alertheid. Zaken moeten niet uit de hand lopen, zoals in de jaren tachtig en negentig.

“Wij moeten extra voorzichtig zijn. Onze inkomsten zijn hoog genoeg, maar toch kwam de overheid vorig jaar in geldnood. Al het geld om die mooie plannen van de regering uit te voeren, moet ergens vandaan komen”, laat Anthony Caram, oud-centralebankier van Aruba tevens universiteitsdocent optekenen.

Hoewel de definitieve cijfers nog niet binnen zijn, is de voorlopige berekening dat de regering-Bouterse/ Ameerali één tot twee procent meer geld heeft uitgegeven dan zij binnen heeft gehaald. De vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Suriname, Daniel Kanda, uitte tijdens een officieel werkbezoek zijn bezorgdheid daarover aan de regering.

Kanda: “De staat wil nu sparen voor een Nationaal Stabilisatiefonds. Maar hoe kan je geld wegzetten als er een tekort is?” Deze vraag stelde hij vorige week aan journalisten tijdens een training van de Centrale Bank van Suriname.

Caram is het met hem eens: “De enige oplossing is, dat wij zuiniger moeten gaan leven om genoeg geld voor sparen te genereren.”

Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), sluit zich aan bij Kanda en Caram door te stellen, dat het tekort in de staatskas niet überhaupt negatief hoeft te zijn. “Het hangt helemaal af van waaraan geld wordt besteed. Zijn het consumptieve zaken of investeringen die langetermijnvruchten zullen afwerpen”, werpt hij op.

Tekort

Volgens de deskundigen moet er een degelijke analyse worden gemaakt van waar de verhoogde uitgaven van de Staat naartoe zijn gegaan. Kanda is kritisch over het feit, dat een belangrijk deel naar hogere salarissen is gegaan voor de ambtenarij. Bovendien werd er meer gespendeerd op basis van de hoge prijzen voor goud en olie. Als Suriname minder daaraan begint te verdienen, zal de Staat opgescheept zijn met hoge kosten die niet betaald kunnen worden.

Het feit dat het totale plaatje bijna drie maanden verder in het nieuwe jaar nog niet duidelijk is, zou volgens Kanda ook niet kunnen. “De regering moet ‘real time’ (live …red.) kunnen zien waar geld allemaal aan wordt uitgegeven om op tijd in te kunnen ingrijpen als zaken uit de hand lopen. Het is niet goed om pas achteraf met de feiten geconfronteerd te worden.”

Kanda pleit daarom ervoor, dat de regering investeert in automatisering bij zowel het ministerie van Financiën als de moederbank. Zij heeft vanaf haar aantreden plannen daarover aangekondigd, maar er is tot nu toe weinig gebeurd.-.

Share this page:
« Back
Back to Top