Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Twijfel aan kwaliteit gezondheidsonderzoek op Aruba

DONDERDAG, 25 APRIL 2013

ORANJESTAD — Bij veel onderzoeken van bloedsuiker en cholesterol worden de verkeerde onderzoeksmeters gebruikt. Dat zegt Rober Wever, klinisch chemicus binnen Service Lab Xpert. “Veel mensen krijgen na een dubieus laboratoriumonderzoekje te horen dat zij aan een ziekte lijden, terwijl er in werkelijkheid niets aan de hand is.

Volgens Wever is het goed dat er aandacht wordt besteed aan gezondheidszorg op Aruba, maar het verkeerd gebruik van medisch materiaal jaagt volgens hem vooral angst aan, het veroorzaakt ongemak en het kost bovendien ook nog eens veel geld. “Als mensen zich tijdens een gezondheidsbeurs laten testen met een zogenaamd metertje en onterecht horen dat zij iets onder de leden hebben, volgt er waarschijnlijk een vervolgonderzoek en eventueel een behandeling. Dit kost ons onnodig veel geld.”

Gezondheidsbus

In de gezondheidsbus, die sinds een jaar door Aruba rijdt en waar mensen naar binnen kunnen stappen voor advies of onderzoek, worden inderdaad regelmatig cholesterol en glucosemetingen gedaan. Patty Portier, beleidsmedewerker binnen Ibisa en initiatiefnemer van de gezondheidsbus, is het echter niet eens met Wever. “Wij maken, onder andere in de gezondheidsbus, regelmatig gebruik van deze meters om bijvoorbeeld glucose en cholesterol te meten, maar dat doen wij niet zomaar en we geven al helemaal geen bindend medisch advies.” Bovendien zegt Portier dat de komst van de gezondheidsbus in samenspraak is geweest met huisartsen. “Het is niet onze bedoeling om mensen te verontrusten en zo de huisartsenpraktijk vol te krijgen. Nee, wij meten alleen als daar een duidelijke aanwijzing voor is. Vervolgens geeft de arts in de bus een vrijblijvend advies. Dit is geen medische verwijzing.”

Nauwkeurig

De eenvoudige onderzoeksmeters die worden gebruikt voor onderzoek tijdens beurzen, zijn volgens Wever niet geheel doelloos, maar simpelweg ongeschikt om een constatering te doen. “De meters zijn op de markt gebracht om het verloop van bloedsuiker- of cholesterolwaarden bij een individuele patiënt te vervolgen, niet om de aan- of afwezigheid van diabetes of een hoog cholesterol aan te tonen”, licht Wever toe. “De nauwkeurigheid van deze meters rondom de besliswaarden voor diabetes en cholesterol is onvoldoende. Mensen kunnen als gevolg van een dergelijke uitslag onterecht het gevoel hebben dat alles goed is of omgekeerd denken dat er mogelijk sprake is van een ziekte.” Portier spreekt ook deze constatering tegen. “Wij geven een indicatie. Dit zeggen we er ook duidelijk bij.”

Share this page:
« Back
Back to Top