Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Tweede Kamer wil transparante benoeming Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland

DONDERDAG, 5 DECEMBER 2013

DEN HAAG — De Tweede Kamer ging begin deze week akkoord met meer transparantie en openheid over de benoeming van de nieuwe Rijksvertegenwoordiger voor Bonaire, St. Eustatius en Saba. De motie van D66 kreeg de steun van een Kamermeerderheid, onder wie de regeringspartijen VVD en PvdA.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zei vorige week donderdag al dat hij geen bezwaren had tegen het voorstel. “Als het binnen de kaders van de huidige wet kan, beschouw ik de motie als ondersteuning van het beleid. Ik laat het oordeel erover dan graag aan de Kamer”, aldus de minister.

D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi nam samen met Gert Jan Segers van de ChristenUnie het initiatief voor het voorstel omdat de benoeming van Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte zich achter gesloten deuren leek plaats te vinden. Een transparante en open procedure zal mogelijk de betrokkenheid vergroten van de inwoners en besturen van Bonaire, St. Eustatius en Saba bij het bestuur op de eilanden, aldus Hachchi. D66 verwacht dat de procedure voor mei volgend jaar is herzien.

De Tweede Kamer ging ook akkoord met een motie van D66 en CDA waarin gevraagd wordt om een technische oplossing te zoeken voor de problemen die inwoners van drie eilanden hebben als ze toegang willen tot Nederlandse websites. De zogeheten IP-adressen die elke computer krijgt zodra er verbinding wordt gemaakt met internet, worden gezien als buitenlandse adressen. Hierdoor hebben inwoners vaak geen toegang tot Nederlandse mediaprogramma’s of krijgen ze soms zelfs geen toegang tot sites als mijn.belastingdienst.nl. Minister Plasterk gaf vorige week ook aan dat hij een oplossing zou zoeken. “Bij het vinden van een oplossing is een hoop techniek nodig. Daar moeten we dus even ons best voor doen, maar ik ben zeker bereid om daarnaar te kijken”, zei hij.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top