Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Tweede Kamer informeert naar introductie dollar op St. Maarten

DONDERDAG, 5 DECEMBER 2013

DEN HAAG — De VVD en de PvdA willen opheldering over de plannen van St. Maarten om de dollar in te voeren en zo het begrotingstekort terug te dringen. Aanleiding is een bericht in The Daily Herald in november, waarin de Sociaal Economische Raad invoering van de dollar adviseert.

Volgens de SER zou St. Maarten zo snel mogelijk de dollar in moeten voeren. Het tekort op de lopende rekening van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten zou snel oplopen en de stabiliteit van de Antilliaanse gulden in gevaar brengen.

De Tweede Kamerleden Roelof van Laar van de PvdA en André Bosman van de VVD vragen aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of hij op de hoogte is van de plannen en of er inderdaad sprake is van een tekort op de lopende rekening. “Is het juist dat dit tekort veroorzaakt wordt door Curaçao en niet door St. Maarten? Is het juist dat de koppeling tussen de Antilliaanse gulden en de US dollar onhoudbaar wordt als de huidige trend zich doorzet?”, aldus de Tweede Kamerleden. “Zijn er signalen dat het vertrouwen in de Antilliaanse gulden tanende is?”

Van Laar en Bosman willen ook weten welke gevolgen de invoering van de dollar zou kunnen hebben voor St. Eustatius en Saba. “Verwacht u negatieve koopkrachteffecten voor deze inwoners, bijvoorbeeld omdat het importeren van producten via St. Maarten duurder wordt?”, aldus de CDA en VVD-Kamerleden.

Tot slot willen ze weten hoe het staat met de plannen voor de invoering van een Caribische gulden, zoals oorspronkelijk de bedoeling was na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top