Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Twee gevallen van chikungunya-virus op Frans St. Maarten

WOENSDAG, 11 DECEMBER 2013

WILLEMSTAD — Naar aanleiding van twee recente chikungunya-gevallen op Frans St. Maarten, St. Martin, heeft het ministerie van Gezondheid alle professionals in de gezondheidsector geïnformeerd dat dit virus in de regio circuleert. Desondanks is er volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth geen reden voor paniek.

Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt. Het virus wordt overgedragen door de overdag stekende muggen uit de Aedes-familie, dezelfde mug die dengue verspreidt. Volgens Gerstenbluth is er geen reden voor paniek. Tot nu toe zijn er, voor zover hij weet, geen gevallen van het virus op Curaçao gemeld. Chikungunya komt voor in gebieden rond de Indische oceaan en in een deel van Afrika. Voorafgaand aan deze recente besmettingen op St. Martin waren de besmettingen vooral incidenteel als gevolg van reizigers die besmet terugkeerden, maar nu gaat het om twee gevallen waarbij de mensen het virus op het eiland zelf hebben opgelopen. Dit betekent dat het virus voor het eerst in dit deel van de wereld, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied tot Noord-Amerika, is gaan circuleren.

“Omdat het een nieuw virus is, kan het het gemakkelijk verward worden met dengue. Daarom moeten we de mensen op de hoogte stellen. Dit betekent niet dat er sprake is van het chikungunya-virus”, aldus Gerstenbluth. De mail is verstuurd naar onder meer huisartsen, medisch specialisten, apothekers en laboratoriumwerkers. De World Health Organization (WHO) is ook van de gevallen op St. Martin op de hoogte gesteld. De ministeries van Gezondheid op zowel het Franse als Nederlandse deel van het eiland werken nauw samen om gepaste maatregelen te nemen tegen besmettingen. Zo worden de gevallen gemonitord en worden broeihaarden van de Aedes-mug geëlimineerd.

De symptomen van het chikungunya-virus zijn: plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden. De incubatieperiode varieert tussen de 1-12 dagen (meestal 2-4). Het is een zelflimiterende ziekte. Het herstel kan weken in beslag nemen, en sommige oudere patiënten blijven enkele jaren last houden van stijfheid en pijn in hun gewrichten. De meest effectieve preventiemethode is het voorkomen van besmetting door de mug.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top