Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Thorax Centrum moet zelfstandige unit worden’ in Suriname

DE WARE TIJD:

17/12/2012

PARAMARIBO – Het Thorax Centrum Paramaribo (TCP) kan vier jaar na de opening in 2008 niet meer aan de vraag voldoen. De wachtlijst is opgelopen tot minimaal een half jaar. Het hoofd van het TCP, cardioloog Glenn Oehlers, ziet een verzelfstandiging van het centrum als oplossing voor dat probleem.

“Toen we tien jaar geleden met hartchirurgie begonnen, verklaarde iedereen ons voor gek”, zegt Oehlers. “Er zou geen behoefte zijn en de patiënten konden beter naar het buitenland gaan. Nu is dit gelukkig anders en is de behoefte zelfs toegenomen. Maar de fysieke, personele en financiële omstandigheden zijn niet meegegroeid.”

Om de wachtlijst enigszins in te korten zullen het komend jaar 50 extra operaties worden uitgevoerd. Maar dat ziet Oehlers niet als structurele oplossing. “Bij een verzelfstandiging zal de unit zich kunnen uitbreiden met kamers, personeel en apparatuur. Ook zouden de tarieven aangepast worden.” De verhoogde tarieven zouden niet voor rekening van de patiënten komen, maar voor de verzekeringsmaatschappijen en het ministerie van Volksgezondheid.

Oehlers: “Als het centrum al een zelfstandige unit was bij de laatste kinderhartchirurgiemissie, hadden er meer operaties uitgevoerd kunnen worden en was er SRD 400.000 meer aan inkomsten geweest. Wij weten al hoe het moet veranderen, maar de directie en de staat zullen daarin moeten investeren.”

Share this page:
« Back
Back to Top