Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Testcase Nederlandse ouderdomsvoorziening voor Surinamers

DE WARE TIJD:

12/12/2012

PARAMARIBO – De Vereniging van Nederlanders (VSN) is hoopvol gestemd dat Surinamers die vóór 1960 geboren zijn en in Suriname woonachtig zijn, vanaf volgend jaar een Nederlandse ouderdomsvoorziening kunnen genieten. De vereniging heeft bij de Centrale Raad van Beroep (het hoogste sociaal rechtsprekend orgaan in Nederland) een rechtszaak lopen die zulks mogelijk moet maken. De zaak stond vrijdag op de rol, maar is verschoven naar volgend jaar.

De rechters die de zaak in behandeling hadden hebben deze nu in handen gelegd van een andere kamer.

VSN-voorzitter Mahin Jankie is hoopvol gestemd. “We hebben een sterke case met sterke argumenten. Anders was de zaak allang afgehandeld.”

De zaak bij de Centrale Raad van Beroep gaat over het toekennen van een volledig Nederlandse ouderdomsvoorziening (AOW) aan Surinamers die op latere leeftijd dan hun vijftiende in Nederland zijn gaan wonen. Zij krijgen een korting van 2 procent op elk jaar dat ze later dan hun vijftiende in Nederland zijn gaan wonen (AOW-gat).

Jankie ziet de rechtszaak als een testcase voor alle Surinamers die vóór 1960 zijn geboren en momenteel in Suriname wonen. Het gaat om meer dan tienduizend personen, die volgens de argumentatie van de VSN recht hebben op een Nederlandse ouderdomsvoorziening. Nederland mag volgens de vereniging niet discrimineren en moet aan die groep Surinamers en Surinaamse Nederlanders een volledige AOW toekennen.

Een ruwe berekening van Jankie geeft aan dat indien de testcase succesvol afloopt Nederland per rechthebbende Suriname per maand een bedrag van euro 300 moet toekennen. Dit komt dan boven het bedrag van SRD 525 die ze per maand aan aov ontvangen.-.

Share this page:
« Back
Back to Top