Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname wil US$ 500 miljoen van buitenlandse beleggers

07/03/2013

PARAMARIBO – Het zou voor het eerst zijn: de Staat Suriname wil met een obligatielening op de internationale geldmarkt 500 miljoen US dollar ophalen. De Centrale Bank en het ministerie van Financiën maakten gisteren bekend dat de Staat op die manier aan geld wil komen om zich in te kopen bij de goudmijnen van Newmont en Iamgold.

De Staat zal een bank inhuren om de verkoop van de obligaties te begeleiden. Op dit moment kunnen banken bieden op deze opdracht. Volgens een woordvoerder van de Centrale Bank moeten de obligaties voor het einde van het jaar verkocht zijn.

“Dit zou de eerste keer zijn dat Suriname een internationale obligatielening uitschrijft”, reageert hoogleraar economie Anthony Caram. Volgens hem is de lening juridisch in orde. “De Wet op de staatschuld geeft de overheid behoorlijke ruimte om te lenen”, zegt Caram. Maar de projecten in de goudsector moeten voldoende geld en extra inkomsten opleveren om de leningen in de toekomst terug te kunnen betalen, tekent hij aan. Caram: “Dat is nog de vraag.”

Staatsolie

De overheid wil het geld ook aanwenden voor investeringen bij Staatsolie. Volgens de financiële autoriteiten kan het oliebedrijf zelfstandig niet onder zulke gunstige omstandigheden lenen, ook al staat het internationaal goed bekend.

“Investeerders kijken niet zozeer naar de rating van het bedrijf, maar naar die van het land”, reageert Iwan Poerschke, financieel directeur van Staatsolie. “Wij zullen internationaal nooit een betere lening krijgen dan het land.”

Een nationale obligatielening die Staatsolie in 2010 uitgaf was zeer populair. “Die werd ruim overschreven”, zegt Proeschke. Toch kan zijn bedrijf volgens de financiële directeur het geld dat nodig is voor de investeringen niet in eigen land bij elkaar krijgen. “Wij kunnen zeker geen vijfhonderd miljoen ophoesten.” Proeschke wilde niet zeggen hoeveel van de vijfhonderd miljoen Amerikaanse dollar voor Staatsolie is bestemd.

De Centrale Bank en minister Adelien Wijnerman van Financiën wilden niet ingaan op verdere vragen van de Ware Tijd.-.

Share this page:
« Back
Back to Top