Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname ‘volwassen’ in hiv-strijd

22/02/2013

PARAMARIBO – Na afhankelijk te zijn geweest van donorhulp neemt Suriname het heft in eigen handen in de strijd tegen hiv. De regering besteed tegenwoordig vijf miljoen Surinaamse dollar op jaarbasis aan trainingen, voorlichting en de aankoop van medicamenten en uitrusting. “Dit geeft een gevoel van trots. Immers elke donor zegt dat het op den duur de bedoeling is, dat je als land moet groeien om de zaak over te nemen.

En met ons is het heel goed gegaan”, zegt directeur Martelise Eersel van het ministerie van Volksgezondheid aan de krant.

Met name de Verenigde Staten, een belangrijke sponsor, heeft de afgelopen vier jaar wereldwijd 48 miljard Amerikaanse dollar in de hiv-strijd gestopt. Het Caribisch Gebied heeft daar ruim veertien miljoen Amerikaanse dollar van gehad. De Amerikaanse regering heeft door de financiële crisis besloten, dat er gesnoeid moet worden in begroting.

Hoewel niet duidelijk is hoeveel geld exact in Suriname is gestopt, bevestigt zowel Dena Brownlow van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo als Eersel dat de besnoeiing gemerkt zal worden. Brownlow verzekert echter dat er zeker nog de komende twee jaar middelen vrij zullen komen.

Niet-gouvernementele organisaties kunnen plannen voor technische assistentie ter waarde van maximaal 10.000 Amerikaanse dollar indienen. Het moeten operaties zijn die relatief goedkoop, maar effectief zijn. In de toekomst is Suriname, volgens Eersel, aangewezen op het overkoepelend Carïbisch orgaan dat hulp voor de hiv-strijd van onder meer de VS zal kanaliseren.

De resultaten als gevolg van steun uit het buitenland gekoppeld aan de eigen middelen liegen volgens de directeur er niet om. “Het aantal hiv-sterfgevallen, nieuwe infecties en overdracht van moeder naar kind, is aanzienlijk gedaald. Er is ook voldoende medicatie beschikbaar. De awareness is er. Maar wij moeten doorgaan met werk. Vooral onder de jongeren”, aldus Eersel.-.

Share this page:
« Back
Back to Top