Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname op weg naar hernieuwde positie in medische top regio

22/01/2013

PARAMARIBO – Suriname is op weg zijn oude positie tussen de medische elite van het Caribisch Gebied opnieuw in te nemen. De laatste jaren komen er steeds meer mensen uit omliggende landen voor hulp die thuis ontbreekt of onbetaalbaar is. “Ieder jaar krijgen wij tussen de vier en tien mensen met name uit Guyana hier voor hartchirurgie. Vorig jaar kwam iemand helemaal uit Barbados, omdat de hulp veel goedkoper is hier. Zelfs de Fransen bezoeken onze neurochirurgen, omdat de expertise niet daar is”, laat Pieter Voigt, hartchirurg en voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) weten.

Ook nierdialyses om het bloed te reinigen en het radiotherapeutisch centrum voor kankerbestralingen onderscheiden het land. “Wij hebben inderdaad een aantal disciplines hier dat op een veel hoger niveau gepresteerd wordt, vergeleken met de regio. Zelfs ons oogheelkundig centrum draait conform internationale standaarden”, beaamt minister Michel Blokland van Volksgezondheid aan de krant.

Voigt vindt dat hoewel de service primair voor het eigen volk is, er best meer gedaan mag worden om Suriname te promoten als bestemming voor topzorg. Ook de bewindsman deelt deze zienswijze: “Als wij alle disciplines op hetzelfde niveau kunnen brengen als de cardiologie, denk ik dat wij inderdaad mensen kunnen aantrekken vanuit de regio.”

Tarieven

Toch is alles nog lang niet in orde. Ten eerste moeten de tarieven volgens de VMS-voorzitter zodanig worden opgetrokken dat de kwaliteit kan worden gegarandeerd. Hartchirurgie bijvoorbeed is twee tot drie keer goedkoper dan in Colombia en Trinidad. De specialisten worden goed voorzien, maar de kosten voor bijvoorbeeld ondersteunende krachten worden niet gedekt. Dit werkt door naar de ziekenhuizen die noodzakelijke investeringen niet kunnen dragen. “Een bepaald niveau van zorg kost gewoon geld. Wil je het niveau behouden, ga je geld erin moeten stoppen. De overheid zal moeten inkomen om de kosten te helpen dekken. Als dat niet gebeurt, zullen de tarieven stijgen”, voegt Blokland eraan toe.

Investeren

De bewindsman is het er ook mee eens dat er fors geïnvesteerd moet worden in modernisering van de faciliteiten, die bijkans veertig jaar terug zijn opgezet en niet langer voldoen aan hedendaagse eisen. “Wij hebben een aantal plannen op papier en hebben nu geld nodig. Wij kijken samen met het ministerie van Financiën en Centrale Bank van Suriname naar oplossingen”, zegt hij.

“Als wij alle plannen kunnen uitvoeren zullen wij binnen een jaar of tien tot de beste in de regio behoren”, aldus de minister. “Dertig jaar geleden waren wij de trots van het Caribisch Gebied. Het Academisch Ziekenhuis was de plek waar je moest zijn voor medischezorg in regio. Wegens problemen door de jaren is die positie kwijtgeraakt. Maar wij zijn hard op weg die plek weer in te nemen”, aldus Voigt.-

Share this page:
« Back
Back to Top