Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname in 2013 een gedecentraliseerde eenheidsstaat

31/01/2013

PARAMARIBO – Eind 2013 zal in alle districten het decentralisatieproces zijn doorgevoerd. Dan kan op basis van de Grondwet gezegd worden dat Suriname een gedecentraliseerde eenheidsstaat is. “Een mijlpaal van je welste. Historisch”, reageert Basharat Ahmadali, managing director van het Decentralization and local Government Strengthening Program (DLGP) tegenover dWT.

Hij verwacht ook in 2013 een prestatiegericht jaar. Het jaarprogramma van het DLGP laat zien dat een bedrag van ruim vier miljoen Amerikaanse dollar (SRD 13,5 miljoen) aan decentralisatieprojecten in de tien districten gerealiseerd worden. De districten Paramaribo, Sipaliwini, Saramacca, Coronie en Broko- pondo worden dit jaar gecertificeerd en gedecentraliseerd. De overige districten zijn reeds gecertificeerd en gedecentraliseerd en hebben eigen districtsinkomsten.

“Dus eindelijk moeten we in dit land kunnen zeggen, dat alle tien districten zo tegen einde van 2013 zullen zijn gedecentraliseerd. De voorbereidingen van DLGP startte in 1998 en het decentralisatieprogramma loopt tot en met 2015. Een bedrag van ruim 22 miljoen Amerikaanse dollar is via een leningsovereenkomst met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) beschikbaar gesteld. De Surinaamse regering heeft hierin een inbreng van ruim 30 procent.

2012

Ahmadali blikt heel tevreden terug op wat er tot nu toe allemaal bereikt is. De districten Nickerie, Commewijne, Marowijne, Wanica en Para zijn financieel gedecentraliseerd. Alle andere districten hebben flink aan capaciteitsopbouw kunnen doen en ze hebben verder ook projecten in eigen beheer. Voor wat 2012 betreft, zegt Ahmadali dat voor bijkans 3.5 miljoen US dollar (SRD 12 miljoen) gerealiseerd is aan het decentralisatieprogramma. Het grootste deel van het bedrag is gaan zitten in de aanleg van wegen en grote ontwateringprogramma’s in de woongebieden van de districten Nickerie, Wanica, Para, Commewijne en Marowijne.

Volgens Ahmadali zijn er nog projecten die doorlopen en deze zullen in de eerste helft van dit jaar afgerond worden. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) is met de projecten erin geslaagd in deze districten capaciteit neer te zetten. De managementteams van de districten zijn met ondersteuning van het ministerie nu zelf in staat hun keuzes te maken over projecten die gerealiseerd dienen te worden, werken project klaar te maken en in eigen beheer uit te voeren.

Dienstverlening

Volgens Ahmadali is het beleid van RO erop gericht om het districtsapparaat geschikt te maken en geschikt te houden voor effectieve dienstverlening naar de burgers toe en versneld te werken aan de ontwikkeling van het district. Momenteel wordt er hard gewerkt om op elk commissariaat, en ook zoveel mogelijk op de kantoren van de bestuursopzichters een one stop servicebalie operationeel te krijgen. In de districten Saramacca, Brokopondo en Coronie is het ministerie gestart met de uitbreiding van de commissariaten en het opzetten van multifunctionele centra bij het commissariaat.

Het gaat om een investering via het decentralisatieprogramma van bijna zeshonderdduizend US dollar (SRD 2 miljoen).

Zorgpunt

De nieuwe betalingsregeling van het ministerie van Financiën speelt volgens Ahmadali het DLGP-projectbureau parten. Het projectbureau heeft geen tekeningsbevoegdheid meer en de directeuren van ministeries ook niet. Betaalstukken vanuit het projectbureau gaan naar de directeur van het ministerie van RO, dan naar de directeur van Financiën, diverse afdelingen aldaar, vervolgens naar de Centrale Bank van Suriname met ingewikkelde interne processen om het uiteindelijk de weg te vinden naar de commerciële bank voor uitbetaling.

Ahmadali voorziet dat het projectkantoor van tijd tot tijd zal worden gesloten omdat rekeningen niet op tijd betaald kunnen worden. Het laatste kwartaal is de dienst draaiende gehouden door heel wat contante uitgaven privé voor te schieten. Dit alles gaat ten kosten van de realisatiecapaciteit.-.

Share this page:
« Back
Back to Top