Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname importeert nu ook verpleegkundigen

04/02/2013

PARAMARIBO – Het water is zorginstellingen zodanig tot aan de lippen gestegen, dat Suriname nu ook verpleegkundigen importeert. Uiterlijk maart komen ongeveer twintig deskundigen uit Cuba, waaronder ook verpleegkundigen. “We hebben een tekort op bijna alle niveaus. En dat is het resultaat van jarenlang ontbreken van planning”, verzucht Angel Wallerlei, voorzitter van stichtingsbestuur van het Covab, het grootste opleidingscentrum voor verpleegkundigen.

Wallerlei breekt met de stelling dat het tekort wordt veroorzaakt door het wegtrekken van veel verpleegkundigen. “Er is jarenlang slecht afgestemd”, zegt zij. De ziekenhuizen hebben uitbreiding van diensten hebben en plegen die nog steeds. Echter is nooit aan gedacht hoe deze diensten te bemensen. Naast het Covab leiden ook het Academisch Ziekenhuis en het St. Vincentius Ziekenhuis verpleegkundigen op. Maar afstemming met de afnemers is slecht geweest. “Daardoor is er nu geaccumuleerd probleem. Het water staat ons tot aan de lippen.”

Om het probleem op te vangen wordt gewerkt aan een curriculum om de vierjarige opleiding korter te maken, maar ook een middagopleiding, waardoor meer personen kunnen afstuderen. “Maar het resultaat hiervan zien we pas over vier jaar”, waarschuwt Wallerlei.

Share this page:
« Back
Back to Top