Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Suriname handhaaft doodstraf

11/04/2013

DEN HAAG/PARAMARIBO – De doodstraf wordt voorlopig niet geschrapt uit de Surinaamse wet, ondanks een oproep daartoe van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Parlementsvoorzitter Jennifer-Geerlings Simons ziet daar de noodzaak niet van in.

Om de doodstraf te schrappen is er een wetswijziging nodig. “Dan laait een onnodige discussie op in en buiten het parlement waar we niet op zitten te wachten”, zegt Simons. “Amnesty moet haar huiswerk beter doen. De doodstraf is hier als het ware een dode wet. We hebben  ook geen intentie om het weer op te pakken en daarbovenop ontbreken alle instituten voor het uitvoeren van een doodstraf.”

Wereldwijd is afschaffing nog steeds de trend. Over de hele wereld hebben nu 140 landen de doodstraf afgeschaft in wetgeving of in de praktijk. “We zijn altijd blij als landen niet meer tot executies overgaan of geen doodvonnissen meer uitspreken”, zegt senior persvoorlichter van Amnesty, Ruud Bosgraaf tegen de Ware Tijd. “Maar uiteindelijk willen we inderdaad dat landen zoals Suriname de doodstraf ook in de wetgevingen afschaffen.”

Oud-parlementsvoorzitter Marijke Djawalapersad wil juist dat Suriname de doodstraf handhaaft. “Dit soort organisaties springen al op de bres voor daders wanneer die een dag geen gevangenismaal hebben gekregen, maar verliezen de impact voor slachtoffers vaak uit het oog.” Djawalapersad ziet de doodstraf als antwoord op zware misdaden als roofmoord, verkrachting en incest.

Share this page:
« Back
Back to Top