Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse zorgsector brainstormt over vernieuwing opleiding verpleegkundigen

21/03/2013

PARAMARIBO – Eigenlijk mogen verpleegkundigen geen injecties in een spier geven. Ze krijgen het niet aangeleerd bij de opleiding. En toch kan het in de praktijk nodig zijn. Het is een voorbeeld van hoe de opleiding van verpleegkundigen in Suriname niet aansluit bij de praktijk volgens Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis.

Ze haalde het voorbeeld gisteren aan bij de eerste dag van een congres om tot een nieuwe opzet van de opleiding te komen. Het congres ‘Kwalificeren voor de toekomst: het verpleegkundig onderwijs in perspectief’ wordt georganiseerd door het Covab en het Ministerie van Volksgezondheid.

De huidige opleiding loopt achter bij een aantal belangrijke ontwikkelingen, schetste Mangroe. Chronische ziekten als diabetes, en gewelddadig overlijden zoals zelfmoord, hebben ouderdom verdrongen als belangrijkste doodsoorzaak. En door de voortschrijdende technologie veroudert medische kennis steeds sneller. “Het verpleegkundig onderwijs moet daarop worden aangepast”, zei Mangroe.

Specialisatie

Dat onderwijs levert nu algemeen gevormde verpleegkundigen af, die zowel in een ziekenhuis als bijvoorbeeld in de thuiszorg moeten kunnen werken. Dat is niet meer van deze tijd, zo bleek: tijdens hun opleiding moeten aanstaande verpleegkundigen voor een specialisatie kunnen kiezen. Verder moet het onderwijs praktijkgerichter en interactiever worden, was de mening van verschillende sprekers.

De Argentijnse Silvina Malvárez, expert van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), pleitte ervoor dat verpleegkundigen op ieder niveau de kans moeten krijgen om zich verder te ontwikkelen. “Als mensen op het laagste niveau instromen zonder middelbareschooldiploma, geef ze dan de kans dat tijdens hun werk te halen”, zei Malvárez onder bijval van de zaal. “Verpleegkundigen op het hoogste niveau moeten hun doctoraal kunnen doen als ze dat willen.”

Preventie

Malvárez benadrukte het belang van eerstelijnszorg: de zorg in de gemeenschap en binnen de familie. “Daar is 90 procent van de zorg nodig. Slechts 2 à 5 procent komt in het ziekenhuis terecht”, aldus Malvárez. Juist in de ‘primaire’ zorg waren volgens haar goed opgeleide verpleegkundigen nodig.

Verpleegkundig directeur Mangroe zei dat er meer aandacht moet komen voor preventie van ziekten. Ook moet de patiënt meer centraal komen te staan. Ze gaf een voorbeeld uit haar eigen ziekenhuis. “We hadden laatst een patiënt met een diabeteswond. Vroeger zouden we alleen die wond behandelen, nu dachten verpleegkundigen ook mee over hoe de fysiotherapeut bij de behandeling zou kunnen worden betrokken.”

Verplegend personeel moet tegenwoordig ook de kosten van een afdeling kunnen beheersen en kunnen budgetteren, merkte Mangroe op. “Laat dat ook in de opleiding aan de orde komen”. Vandaag brainstormen de deelnemers aan het congres over een nieuwe inrichting van het verpleegkundig onderwijs.-.

Share this page:
« Back
Back to Top