Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse werkgroepen concurrentiestrategie worstelen met data-tekort

19/03/2013

PARAMARIBO – De Competitiveness Unit (CUS) van het Kabinet van de Vicepresident heeft gisteren formeel de samenwerking ingeluid met Compete Caribbean, een organisatie van onder meer de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De Competitiveness Unit moet een nationale strategie formuleren om Suriname beter te laten concurreren met het buitenland. Bijvoorbeeld om de Surinaamse export te stimuleren. Daarvoor organiseerde CUS onlangs een grote conferentie.

Op de bijeenkomst gisteren werden de eerste rapporten gepresenteerd van de werkgroepen die uit die conferentie voortkwamen. Specialisten van de IDB en Compete Caribbean waren aanwezig, net als consultant Michel Julien, die in opdracht van CUS de nationale concurrentiestrategie moet opstellen. De werkgroepen moeten bijvoorbeeld bedenken hoe kleine bedrijven makkelijker aan leningen kunnen komen, of hoe het onderwijs beter kan aansluiten op wat bedrijven van hun werknemers verwachten.

Vertwijfeling

Maar dat was nog niet zo simpel, bleek gisteren. De werkgroepen hadden zich tot nu toe vooral beziggehouden met hun eigen procedure, en liepen tegen een tekort aan statistisch materiaal aan. Er begon zich steeds meer vertwijfeling af te tekenen op de gezichten van IDB-economen Inder Jit Ruprah en Musheer Kamau bij het aanhoren van hun Surinaamse partners.

“Ik adviseer jullie om de methodes en raamwerken niet een obstakel te laten zijn”, greep Kamau in. “Het belangrijkste is dat jullie met oplossingen komen.” Hij spoorde de werkgroepen aan om desnoods zelf gegevens en cijfermateriaal te verzamelen, als die niet voorhanden blijken. CUS-voorzitter Sieglien Burleson sloot zich daarbij aan. “Zeg me aan wie ik een brief moet sturen om aan die informatie te komen”, luidde haar oproep.

Religies

Volgens een van de werkgroepleiders viel de deelname van het zakenleven tegen. Volgens Ruprah was het Surinaamse zakenleven niet goed georganiseerd. “Anders dan in andere landen zijn er hier een paar grote firma’s en heel veel kleine, informele bedrijven”, aldus Ruprah. De religieuze diversiteit werkt ook door in het bedrijfsleven, dat daardoor verdeeld is. Hij noemde de Kamer van Koophandel en Fabrieken relatief zwak.

Volgens Gilbert van Dijk van het Suriname Business Forum was het zakenleven wel degelijk geïnteresseerd, maar wilde het op een later moment betrokken worden. “We vragen mensen om in hun vrije tijd, zonder vergoeding, mee te doen”, luidde de verklaring van Burleson. “Dat moet maar net uitkomen.”

In de komende weken komen de werkgroepen opnieuw bij elkaar en moeten concrete actiepunten worden aangedragen, legde Burleson uit.-.

Share this page:
« Back
Back to Top