Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse regering krijgt bolwassing van parlement voor onderhandse gunningen

02/05/2013

PARAMARIBO – De regering mag geen geld meer uitgeven aan onderhandse gunningen als daartoe geen valide redenen bestaat. Gebeurt dat toch, dan geeft de coalitie hieraan geen ondersteuning in De Nationale Assemblée. Deze ferme boodschap is unaniem gegeven door coalitieparlementariërs aan vicepresident Robert Ameerali en minister Adelien Wijnerman van Financiën.

Op het Kabinet van de President kwamen zij dinsdag in besloten vergadering bijeen.Marinus Bee van de regeringspartner A Combinatie verwoordt de gevoelens van zijn collega’s aan de krant:”Wij willen geen onderhandse gunningen meer. Het belang ervan kunnen wij niet inzien. Als het gebeurt moet er een noodzaak zijn. Anders laat je te veel ruimte voor negatieve kritiek. Dat proces zal niet meerwordenondersteund.”

Oorzaak

Ameerali sprong in de verdediging. Hij verzekerde dat er al geruime tijd geen onderhandsegunningen meer worden verstrekt. Dergelijke exercities zijn volgens de wet uitsluitend toegestaan in een noodsituatie tot maximaal SRD 1,5 miljoen. Ook moet de president persoonlijk zijn goedkeuring geven aan de gunning. Het noodelement moet achteraf ook worden getoetst door het parlement. In het belang van transparantie is de regel dat een openbare aanbesteding wordt gehouden.

Sinds haar aantreden wordt de regeringdoor politieke tegenstanderszwaar bekritiseerd over haar uitgavenpatroon.

Oppositielid Chandrikapersad Santokhi (NF/VHP) windt er geen doekjes om: “Er wordt te veel uitgegeven aan projecten die dat niet waard zijn middels onderhandse gunningen. Infrastructurele projecten worden voor hogere bedragen dan de werkelijke waarde uitgevoerd. De Comptabiliteitswet wordt geschonden, terwijl controlemechanismen (Clad, red.) niet functioneren. Staatsgelden worden gebruikt voor feesten en drank.”

Positief

Coalitielid Oesman Wangsabesari (MC/KTPI) en parlementsvoorzitter Jenny Simons zeggen dat Ameerali en Wijnerman de gemoederen enigszins tot bedaren hebben gebracht. Wangsabesari spreekt zelf van een “positieve ontwikkeling”. De meeste ministeries zouden volgens hem juist ‘up-to-date’ zijn met hun jaarplan. Dienstverleners en investeerders raakten zelfs gewend aan de voortvarendheid van de overheid. Financiën en de Centrale Bank van Suriname zouden echter niet berekend zijn op deze ongebruikelijke ontwikkeling. “Het is publiek geheim dat opeenvolgende regeringen niet in staat zijn geweest om hun begroting zelfs voor de helft uit te voeren, waardoor gelden juist bleven liggen,” herinnert Wangsabesari.

Advies

De coalitieparlementariër zegt dat het zogenoemde ‘cashmanagement’-probleem wel aangepakt wordt door de monetaire autoriteiten. Daarbij worden de uitgaven afgestemd op de inhoud van de staatskas. Met de huidige ronde van belasting- en mijnbouwinkomsten zou, volgens de KTPI’er, de situatie bijna zijn opgelost. Het advies dat aan Financiën en de CBvS is gegeven is dat de uitgaven en inkomsten beter op elkaar worden afgestemd. Ook moeten de ministeries onnodige uitgaven vermijden. In tegenstelling tot de geruchten garanderen de Centrale bank en Financiën dat er wordt gewaakt voor prijsverhogingen en uitholling van de Surinaamse dollar.-.

Share this page:
« Back
Back to Top