Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse president Bouterse neemt conflict Diakonessenhuis op zich

28/03/2013

Bestuur: hij kan niet zoveel doen

PARAMARIBO – President Bouterse moet de knoop doorhakken in het conflict tussen specialisten en de directie van het Diakonessenhuis. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft dat gezegd in een gesprek met de voorzitter van de specialisten, neuroloog Julien Pengel.

“Blokland wil dit probleem samen met de president tot een oplossing brengen”, aldus Pengel. Volgens hem gaf het ministerie van Volksgezondheid als reden, dat de wet aan de president meer mogelijkheden biedt om in te grijpen.

Het Diakonessenhuis is geen overheidsinstelling, maar opgericht door de Evangelische Broedergemeente, de Lutherse en de Hervormde Kerk. “Ik denk niet dat de president zoveel instrumenten heeft om iets te doen”, reageert Marja Vos, voorzitter van het bestuur van het Diakonessenhuis. “Hij kan wel een moreel beroep doen op de betrokkenen om weer met elkaar om de tafel te gaan.”

Statuten

De specialisten van het Diakonessenhuis nemen geen nieuwe patiënten meer op en voeren geen routineoperaties uit. Ook de Nationale Bemiddelingsraad houdt zich ondertussen met het conflict bezig: dinsdag is het bestuur door de Raad gehoord.

De kern van het conflict is volgens Pengel een statutenwijziging in 2004, waarbij de kerken buiten spel zouden zijn gezet. Verder hebben de specialisten geen vertrouwen meer in directeur Rakesh Gangaram Panday. Ze verwijten hem een “arrogante bedrijfsvoering.”

De drie kerken hebben op dit moment een bodemprocedure tegen het huidige bestuur lopen. Pengel wil dat ze in de gelegenheid worden gesteld een interim-bestuur aan te stellen. “Het huidige bestuur is niet bij machten geweest het probleem op te lossen, en is ernstig in opspraak geraakt doordat ze in een rechtszaak is verwikkeld”, zegt Pengel.

Vijandige sfeer

Vos wil dat eerst de uitspraak van de rechter wordt afgewacht. Ze bestrijdt dat de statuten zonder overleg met de kerken zijn veranderd.

Volgens Pengel is door de statutenwijziging, en door het feit dat de directie verschillende kritische onderzoeksrapporten naast zich heeft neergelegd, een vijandige sfeer ontstaan. De directie stelt kostenbeheer-sing boven de kwaliteit van de zorg, beschrijft hij. Specialisten zouden herhaaldelijk ter verantwoording zijn geroepen, omdat ze zorg hadden verleend aan patiënten die niet waren verzekerd. “Wij hebben niets met die economische kant te maken”, zegt Pengel. “Een doodzieke patiënt kunnen wij niet wegsturen.”

Vos zegt geen klachten van patiënten te hebben ontvangen. “Ik vind het schokkend dat de specialisten dit conflict over de hoofden van weerloze patiënten uitvechten”, aldus de bestuursvoorzitter.

Rapport

In 2011 weigerde het Diakonessenhuis een dodelijk gewonde inwoner van Nickerie op te nemen, omdat deze niet verzekerd was. De patiënt overleed daarna.

Volgens Pengel heeft Gangaram Panday toen zonder overleg met de betrokken chirurg de opname geweigerd. In een uitgelekt onderzoeksrapport van het ministerie staat echter dat Gangaram Panday niet afdoende werd geïnformeerd door de chirurg.

De directeur veranderde ook de manier waarop de vergoedingen voor specialisten worden vastgesteld. Maar Pengel ontkent dat dit ook inzet is van het conflict. “Anders was ik al lang weggegaan. Ik word al zes jaar benadeeld, maar daarom verlaat ik mijn ziekenhuis nog niet.”.-.

Share this page:
« Back
Back to Top