Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken geeft aanzet tot effectief ambtenarenapparaat

17/10/2013

PARAMARIBO – Met een wetenschappelijke opleiding voor HRM-functionarissen geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de aanzet tot een beter functionerend ambtenarenapparaat. De opleiding start donderdag en wordt verzorgd door hoogleraren van de School of Management Erasmus universiteit van Nederland.

Minister Soewarto Moestadja zegt dat het uiteindelijke doel is om een integer en efficiënt ambtenarenkorps te hebben. “Het verschil na de opleiding is dat het ambtenarenapparaat beter gaat moeten draaien”, zegt de bewindsman aan de Ware Tijd. Op dit moment is men niet in staat het regeringsbeleid uit te voeren.

Volgens vicepresident Robert Ameerali, die ook aanwezig was bij de introductie van de opleiding,  geeft de regering prioriteit aan een effectief functionerend apparaat. De vp kondigde aan dat personen die zich extra inzetten de waardering daarvoor zullen krijgen. Voor zij die zich minder effectief inzetten ziet het er niet fraai uit. Getracht zal worden om deze groep op een zodanig niveau te krijgen voor een gedegen uitvoering van het beleid. “Als het toch niet lukt gaan we ze moeten bedanken”, waarschuwt Ameerali.

De opleiding duurt een jaar en wordt verzorgd in samenwerking met Surinaamse experts, waaronder Fred Budike (HRM-adviseur) en Humphrey Bendt. Aan het eind moeten de cursisten in staat zijn het personeel effectief te leiden. Er doen in totaal veertig HRM-funtionarissen van veertien ministeries mee aan de training. De introductie vond plaats in Flex Mall aan de Surinamestraat (Zorg en Hoop).

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Regering wil ‘inefficiënte’ ambtenaren aanpakken

17/10/2013

Paramaribo – “Mensen die zich extra inzetten, zullen de satisfactie krijgen tegenover hen die zich niet zo flink inzetten. Die worden uit het systeem gehaald.” Dit zei vicepresident Robert Ameerali woensdag bij de start van de HRM-opleiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). De opleiding is de eerste stap die het ministerie maakt om bij te dragen aan het berekenbaar maken van het ambtenarensysteem.

De maatregel waarover Ameerali sprak, heeft volgens hem te maken met de ongelijkheid die geconstateerd is binnen het ambtenarenapparaat. Om de inefficiëntie van de “niet-presterende” ambtenaren te toetsen, zal deze meetbaar gemaakt moeten worden, zegt Ameerali. Aan deze groep wordt de mogelijkheid geboden om wel te presteren. “Als het toch niet lukt, worden ze bedankt.”

Integriteit

De Human Resource Management-opleiding waarmee Biza morgen start, is bestemd voor HRM-functionarissen van de verscheidene ministeries. Veertien departementen hebben interesse getoond en hebben gezamenlijk ongeveer veertig functionarissen afgevaardigd. Biza-minister Soewarto Moestadja geeft aan dat er tijdens de cursus gefocust zal worden op onder andere de integriteit van de ambtenaar. “Het verschil na de opleiding is dat het ambtenarenapparaat beter moet gaan draaien”, zegt Moestadja tegn de krant. De bewindsman merkt op dat het ambtenarenapparaat dat door de huidige regering is overgenomen, niet functioneel genoeg was om het overheidsbeleid uit te voeren. Moestadja verwees tijdens zijn toespraak naar het Ontwikkelingsplan 2012-2016 waarin de aanpassing van het huidige ambtenarenapparaat aan de veranderingen binnen de maatschappij is aangekondigd. Het ministerie zal binnenkort het traditionele Personeelszaken transformeren naar een modern eigentijds HRM.

De opleiding (een postbachelor wetenschappelijke opleiding) duurt een jaar en wordt verzorgd door vier hoogleraren van de School of Management Erasmus Universiteit van Nederland. Surinaamse experts leveren ook hun bijdrage. De voorbereiding van de opleiding heeft volgens Moestadja twee jaar in beslag genomen. De bewindsman wil de opleidingskosten niet prijsgeven, maar zegt dat deze “ver beneden de marktprijs” zijn.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top