Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse minister Blokland wil verplichte ziektekostenverzekering

DE WARE TIJD:

01/10/2012

Bureau AZV opgeheven

Paramaribo – Minister Michel Blokland van Volksgezondheid heeft een wetsvoorstel klaar voor een Algemene Ziektekostenverzekering (AZV). Volgens het plan moeten burgers zich verplicht verzekeren en premie betalen. De overheid kan boetes uitdelen aan mensen die zich niet verzekerd hebben. “Voor groepen die zich de premie niet kunnen veroorloven, komt een voorziening”, zegt Blokland tegen de Ware Tijd.

De minister heeft inmiddels het Bureau Algemene Ziektekostenverzekering, dat werd ingesteld door zijn voorganger Celsius Waterberg, ontbonden. Het plan van Waterberg voor een ziektekostenverzekering betaald uit indirecte belastingen is daarmee van de baan, aldus de minister. Het Bureau AZV, dat de kar moest trekken, hield zich volgens Blokland vooral bezig met het inspreken van reclamespotjes.

Hesdy Asabina, directeur van het Bureau AZV, reageert verontwaardigd op het ontbinden van zijn team. Hij benadrukt dat al zijn medewerkers hebben gesolliciteerd naar hun functie. “Niemand is via de politieke weg geholpen aan een baan.”

Intussen is op drie personen na het personeel overgeheveld naar plaatsen binnen het ministerie en andere werkarmen. Asabina is nog niet ingezet, maar is bereid zijn krachten te geven.

Volgens de minister kwam er niets uit het personeel, terwijl het ministerie wel moest opdraaien voor huurkosten. “Het kost het land handenvol geld. Elk bedrag dat je uitzet aan iets waarvoor je niets terugkrijgt, is verloren geld. Dit bedrag kunnen we uitsparen.”

Blokland wil niet kwijt hoeveel aan huur werd betaald, maar weinig is het volgens hem niet. “Is wel wat, vooral voor de ruimte waar het bureau was gehuisvest.”

Autoverzekering

Blokland vergelijkt zijn stelsel met de autoverzekering WAM, waarbij iedere autobezitter verplicht verzekerd is. Hij stuurt het wetsvoorstel naar eigen zeggen deze week naar president Bouterse. “We deponeren het op het bord van de hoogste leiding”, aldus de bewindsman. “We geven precies aan welke maatregelen nodig zijn.”

Zonder er verder op in te gaan geeft de minister aan dat sommige instanties financiële macht zullen kwijtraken. “Hij moet die politieke strijd uitvechten”, zegt Blokland doelend op de president.

Volgens de minister kan het voorstel “als iedereen van goede wil is” vóór het einde van dit regeringstermijn (2015) ingevoerd worden. “We kunnen de 200.000 mensen, die nu via Sociale Zaken zijn verzekerd, onderbrengen bij de verzekeraar die de beste premie heeft.”

Blokland vindt dat het systeem goed zal werken als een onafhankelijk orgaan de premies controleert. Die Raad van Toezicht moet ook afspraken maken over wat er in de verzekeringspakketten komt en hoe hoog de vergoedingen voor medische handelingen worden. “Het moet transparant zijn”, legt Blokland uit. “Je moet in Djoemoe evenveel betalen voor een bepaalde ingreep als in het Academisch Ziekenhuis.”

Blokland heeft ook de lijst met namen van de beoogde leden van de Raad van Toezicht klaar. Die moeten politiek onafhankelijk zijn. “Je moet technocraten hebben. Geen patjakkers die naar andere belangen kijken.”.-.

Share this page:
« Back
Back to Top