Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse minister Blokland wil interim medisch directeur bij Diakonessenhuis

Weerstand bij specialisten over procedure

05-04-2013

PARAMARIBO – Minister Blokland ziet de benoeming van een interim medisch directeur als een manier om het conflict in het Diakonessenhuis vlot te trekken. “Het ministerie heeft het stichtingsbestuur van het Diakonessenhuis een aantal voorstellen gedaan, waaronder het benoemen van een intermediair medisch directeur”, zei Blokland gisteren tegen de Ware Tijd.

” Ik denk dat het bestuur nu serieus naar die voorstellen kijkt.”

In een reactie zegt Marja Vos, voorzitter van het bestuur van het Diakonessenhuis, dat het bestuur de benoeming van een interim geneeskundig directeur in februari juist heeft aangehouden op verzoek van minister Blokland. “Hij vroeg ons een pas op de plaats te maken vanwege de vele publiciteit”, zegt Vos. “Om eerlijk te zijn zou ik dat een fantastische oplossing vinden. Als de minister nu akkoord gaat, is die directeur morgen benoemd.”

Kandidaat

Ze geeft aan dat er een sollicitatieprocedure is geweest en de kandidaat nog steeds beschikbaar is. Het zou gaan om een Surinamer met een achtergrond in de medische consultancy.

Specialisten van het Diakonessenhuis hebben het vertrouwen opgezegd in directeur Rakesh Gangaram Panday. Deze zegt dat de specialisten zich verzetten tegen een nieuwe vergoedingenstructuur. De medici nemen geen nieuwe patiënten meer aan en voeren geen routineoperaties uit.

Volgens Vos zou een interim medisch directeur de mening van de specialisten beter kunnen vertegenwoordigen in de directie. “Want de algemeen directeur heeft niet zoveel communicatielijnen.”

De voorzitter van de specialisten Julien Pengel, betwijfelt of de benoeming van een interim medisch directeur iets oplost. “Die sollicitatieprocedure is vreemd gelopen”, zegt Pengel. Volgens hem hebben de specialisten nooit officieel kennisgemaakt met de kandidaat. “Een medisch directeur kun je niet opdringen, dan schep je een nieuw probleem”, aldus Pengel. “Als zo iemand hetzelfde liedje zingt als het bestuur, dan kan ik mijn groep niet langer bedwingen.”

Sprookje

Voorzitter Vos weet dat haar beleid door de specialisten wordt afgewezen en daarom is het een “sprookje” dat een interim manager de communicatie tussen specialisten en directie kan bevorderen, meent Pengel. “Dit is de zoveelste afleidingsmanoeuvre. Dit gaat niemand pikken.” Hij vermoedt dat Blokland het had over een geheel nieuwe kandidaat.

Volgens Blokland is de volksgezondheid nu niet in gevaar door het conflict. Daardoor kan de regering niet ingrijpen bij het instituut, omdat het een onafhankelijke stichting is. “Er is geen wetgeving daarvoor. O ja, die willen we snel invoeren, we willen meer controlebevoegdheid.”

Blokland vindt het terecht dat de medici mediatie door de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname afwijzen. “Naar wat ik begrijp is dit inderdaad geen arbeidsconflict, maar een vertrouwenskwestie”, aldus de minister.-.

Share this page:
« Back
Back to Top