Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse minister Blokland voorstaander van behandelpaketten ziekenhuizen ipv ligdagtarieven

19/02/2013

PARAMARIBO – De overheid buigt zich over het opheffen van het systeem van ligdagtarieven en de invoering van behandelpakketten. Volgens minister Michel Blokland kunnen ziekhuizen minder sjoemelen met deze methode. Bij ligdagtarieven worden volgens de bewindsman patiënten opzettelijk langer in het ziekenhuis gehouden. “Dit doen de instellingen om extra geld te verdienen, anders komen ze niet uit de kosten. Het komt voor dat patiënten na een dag al naar huis mogen, maar doordat het ligdagtarief zo laag is dekt het bijna niets van de opname- en operatiekosten.”

Aanpassing

De ligdagtarieven zouden moeten worden aangepast. Sinds 2006 zijn deze tarieven op het zelfde niveau gebleven, terwijl ze reeds lang achterhaald zijn. “Als het ministerie dat bedrag aan de ziekenhuizen zou blijven betalen, waren ze allang gesloten. Wij geven nu voorschotten. Financieel is dat niet de oplossing”, erkent Blokland. Hij wil dat er een goede structuur wordt afgesproken. De discussies om af te stappen van ligdagtarieven naar een behandelpakket zijn nog niet afgerond. Het is één van de mogelijkheden om de achterhaalde tarieven op spoor te brengen.”

Volgens Blokland hoeft niet voor alles een behandelpakket worden samengesteld, maar bijvoorbeeld voor een bevalling wel. “Als moeder en kind het na één dag goed maken, hoeven zij niet drie volle dagen te liggen. Meestal is de dekking voor drie dagen. Als moeder en kind één dag liggen heeft het ziekenhuis voor twee dagen winst.” Aan de andere kant, als patiënten langer blijven liggen, levert het ziekenhuis weer in van de winst die toen gemaakt was. “Met dit systeem heb je een duidelijker beeld hoeveel en welke behandelingen binnenkomen en wat die het ziekenhuis zullen kosten.” Volgens de bewindsman is de invoer van een behandelpakket haalbaar.-.

Share this page:
« Back
Back to Top