Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse medici Diakonessenhuis houden vol: ‘Bij president zal ernst kwestie blijken’

30/03/2013

PARAMARIBO – Alleen op uitnodiging van President Desi Bouterse zijn de stakende medische specialisten van het Diakonessen- huis bereid om samen met de directie rond de tafel te zitten. Maar dat zou allerminst een staakt-het-vuren betekenen: “Bij het staatshoofd zal duidelijk blijken dat er niet meer samengewerkt kan worden met de huidige leiding van het ziekenhuis”, zegt een vastberaden voorzitter van het Medisch bestuur van de instelling, Julian Pengel, aan de Ware Tijd.

Donderdag had hij een gesprek met de parlementaire commissie voor het ministerie van Volksgezondheid onder leiding van NDP-volksvertegenwoordiger Theo Vishnudat. Eerder op die dag had de president via het radioprogramma ‘Baka’na Tori’ op de SRS, partijen opgeroepen om voor overleg te kiezen en te gaan voor een oplossing “in belang van het volk en de gezondheidszorg”.

Ook de Bemiddelingsraad voor arbeids-conflicten in geheel Suriname wil dinsdag mediëren in het conflict. Pengel zal zich aanmelden om slechts het standpunt van de specialisten te belichten.

Belangen

Intussen zijn de raad van bestuur en directie volledig in de aanval gegaan in een poging de medici in de media uit te kleden: “Het gaat om hun persoonlijk financieel belang.

Het is gewoon onethisch dat men zijn eigen persoonlijk belang prioriteit geeft over de ruggen van de patiënten”, stelt ziekenhuisdirecteur Rakesh Gangaram Panday onom- wonden.

De algemeen manager illustreert: “Bij mijn aantreden bleek dat als wij SRD 1200 per SZF-patiënt kregen, SRD 900 naar de specialisten ging. Het zieken- huis moest met de rest de salarissen van het overig personeel, het onderhoud en de investeringen dekken. Het is ons door de jaren heen gelukt om de verhouding schappelijker te maken. Het valt niet te verantwoorden dat een verpleegster drie diensten moet draaien om uit te komen, terwijl sommigen met een riant inkomen vertrekken.”

In een schrijven naar de media geeft het bestuur aan dat een ander besluit waartegen de medici steevast ageren, te maken heeft met het verhogen van hun huurgeld voor het gebruik van ziekenhuisfaciliteiten bij hun poliwerkzaamheden.

Gangaram Panday doet er een schepje bovenop: “Binnen het ziekenhuis zijn er meerdere bronnen van inkomsten, dus er is geen sluitingsgevaar. Maar het zijn de specialisten die bepalen wie wordt opgenomen. Aangezien opname één van de belangrijkste inkomstenbronnen is voor de instelling, wordt die als pressiemiddel gebruikt. Het is frappant dat de polipraktijken wel normaal draaien, omdat die rechtstreeks de verdiensten van de specialisten regarderen”.

Ordinair

Pengel is des duivels wanneer hij geconfronteerd wordt met deze zaken. Het accent wordt volgens hem verlegd. De directie bespeelt volgens hem de sentimenten van de samen- leving op een “ordinaire en belachelijke” manier door medici als geldwolven af te schilderen. Hij verwijst juist naar het gebrek aan ethiek bij de raad die op “slinkse” wijze de invloeden van de eigenaren van het ziekenhuis, de kerken, heeft beperkt. Het gaat bij hun ook niet meer om de directeur.

De raad boven hem moet vervangen worden omdat die gefaald heeft om medici te beschermen tegen een manager die, door zijn ongeschikte managementstijl, eerder geschikt zou zijn voor een staalbedrijf.

De directie gaat door met het aantrekken van specialisten zoals jaarlijks in de planning wordt vastgelegd. Gangaram Panday spreekt de hoop uit dat er alsnog overleg kan plaatsvinden.-.

Share this page:
« Back
Back to Top