Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse economie blijft groeien

13/05/2013

PARAMARIBO – Voor het vierde opeenvolgende jaar realiseert Suriname een economische groei van meer dan 4 procent. Dit jaar zal met 4.5 procent de op vijf na hoogste economische groei in Zuid-Amerika worden geregistreerd. Paraguay de kroon met 11 procent, meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In de zojuist gepubliceerde Regional Economic Outlook 2013 wordt gemeld dat Peru de tweede grootste economische groei zal neerzetten met 6.3 procent, gevolgd door Guyana met 5.5 procent. “Groei in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zal stijgen van 3 procent in 2012 tot 3.5 procent in 2013, ondersteund door een toenemende externe vraag, gunstige financieringscondities en de gevolgen van versoepeld beleid in sommige landen”, aldus het IMF.

De hoogste groei in Suriname sinds de huidige regering aantrad, werd gerealiseerd in 2011 met 4.7 procent. De inflatie zal in vergelijking met vorig jaar wel stijgen, voorspelt het IMF. In 2012 waren goederen en diensten 4.1 procent duurder dan het jaar daarvoor. In 2013 zal dit 4.5 procent bedragen en in 2014 dalen naar 4 procent.

 

Suriname economisch zesde groeipool Zuid-Amerika

13/05/2013

PARAMARIBO – Dit jaar zal Suriname met 4.5 procent de op vijf na hoogste economische groei registreren in Zuid-Amerika. Paraguay zal met 11 procent de hoogste groei realiseren zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In de recentelijk gepubliceerde Regional Economic Outlook 2013 wordt gemeld dat Peru de tweede hoogste economische groei zal neerzetten met 6.3 procent, gevolgd door Guyana met 5.5 procent.

“Groei in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zal stijgen van 3 procent in 2012 tot 3.5 procent in 2013, ondersteund door een toenemende externe vraag, gunstige financieringscondities en de gevolgen van versoepeld beleid in sommige landen”, aldus het IMF. In 2011 had Suriname de hoogste economische groei de afgelopen jaren: 4.7 procent. Waar in 2012 een inflatie van 4.1 procent in Suriname werd geregistreerd, voorspelt het IMF dat de inflatie dit jaar zal toenemen tot 4.5 procent. In 2014 wordt een inflatie van vier procent voorspeld.

In een groot deel van het Caribisch gebied, zullen volgens de monetaire instelling een hoge schuldenlast en het zwakke concurrentievermogen groei blijven beperken. Deze economieën zullen naar verwachting groeien met ongeveer 1.25 procent in 2013, aangezien de buitenlandse vraag geleidelijk versterkt. De belangrijkste uitdaging voor deze landen zal grotendeels onveranderd blijven. Ze hebben nog altijd grote problemen wat betreft het terugdringen van een hoge overheidsschuld, het beperken van externe onevenwichtigheden en vermindering van de kwetsbaarheden in de financiële sector.

Onlangs heeft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) Suriname’s kredietwaardigheid bijgesteld. Volgens S&P kunnen grote investeringen in de mijnbouw en oliesector leiden tot hogere groeivooruitzichten. In een aflevering van ‘CreditMatters TV’, lichtte Richard Francis S&P-analist die de beoordeling van Suriname begeleidde, de aanpassing toe. Hij stelde dat de rating van BB-(minus), door de positieve economische vooruitzichten is bijgesteld naar BB+(positief/stabiel). De dalende goudprijs van de afgelopen drie maanden vormt volgens hem wel een risico voor het land.-.

Share this page:
« Back
Back to Top