Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse coalitieleider Somohardjo: Regering moet zich aan begroting houden

23/04/2013 –

PARAMARIBO – Coalitieleider Paul Somohardjo (PL) wil duidelijkheid over de financiële positie van de overheid. Dat de regering momenteel krap bij kas zit, moet worden verklaard. Want, zegt Somohardjo, de begrotingen zijn in het parlement verdedigd door de minister van Financiën en op basis daarvan goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA).

Goed voorbereid

Somohardjo gaat er vanuit dat de regering vooraf zaken goed heeft voorbereid en becijferd, voordat ze naar het parlement ging. De regering moet zich dus aan de begroting houden en geen zaken financieren die daarin niet zijn opgenomen. Alleen voor noodgevallen en calamiteiten maakt de partijleider tevens assembleelid een uitzondering. “Als een brug is ingezakt of een dijk is doorgebroken, ga je niet werkeloos zitten toekijken, omdat er daarvoor geen geld op de begroting was vrijgemaakt”, illustreert hij.

Somohardjo bevestigt ook “hier en daar” geluiden te hebben opgevangen dat het ministerie van Openbare Werken alle middelen op zijn begroting voor 2013 al heeft uitgegeven. Maar hoe de vork in de steel zit, weet hij niet. Er moet duidelijkheid komen. “De DNA heeft goedkeuring gegeven aan de begrotingen. Als er geen geld meer is ligt de fout bij de regering”, luidt zijn nuchtere conclusie.

Krappe kas

Begin deze maand werd bekend dat de regering in geldnood zit, waardoor realisering van een aantal voorgenomen beleidsmaatregelen onder druk is komen te staan.

De situatie is van dien aard dat de raad van ministers zich hierover heeft gebogen. Minister Adelien Wijnerman van Financiën heeft op collega’s een dringend beroep gedaan fors te beknibbelen op de consumptieve bestedingen van hun ministeries.

Wijnerman probeerde op staatszender SRS nog de geruststelling te geven dat de regering niet in geldnood zit, maar tijdelijk wel krap bij kas zit. Er zouden de afgelopen twee maanden meer uitgaven zijn gedaan, dan er aan inkomsten zijn binnengekomen. Uit behoedzaamheid is volgens haar op de ‘noodrem’ getrapt en besloten de consumptieve uitgaven te beperken.

Intussen maakt ook president Desi Bouterse zich zorgen over het bestedingspatroon van zijn regering. Hij heeft naar verluidt instructies doen uitgaan, dat de overheidsrekening voor voeding, drank en luxeartikelen drastisch wordt teruggebracht.-.

Share this page:
« Back
Back to Top