Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst onderbezet ondanks benoeming 108 nieuwe agenten

10/12/13

Paramaribo – Hoewel 108 personen zijn benoemd tot veiligheidsagent, is er een tekort aan manschappen bij de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD). De groep die gisteren in Congreshal ook tot buitengewoon agent van politie is beëdigd, is een druppel op een gloeiende plaat. Dit deelt George Biervliet, hoofd van de CIVD, de Ware Tijd mee. “Een minister die acht veiligheidsmannen moet krijgen, kan ik nu slechts zes mannen geven”, stelt hij.

Ook is volgens Biervliet behoefte aan meer manschappen bij de contra inlichtingenafdeling. Deze sectie bestaat uit veiligheidsmannen, die in burgerkleding rondhangen op verschillende plaatsen van het land. Ze nemen informatie op, die eventueel de veiligheid in gevaar kan brengen. “Deze mannen moeten overal in het land aanwezig zijn, zodat we bijvoorbeeld weten wat in Brokopondo of Mata gebeurt”, onderstreept Biervliet.

Vijftienhonderd man

Hij streeft daarom ernaar om in totaal over vijftienhonderd manschappen te beschikken om de onderbezetting tegen te gaan. Nu telt de dienst negenhonderd man, inclusief de groep die gisteren tot de dienst is toegelaten. “Als we nu starten met nieuwe opleidingen, kunnen we de opening binnen drie jaren invullen”, hoopt Biervliet.

Echter start de volgende veiligheidsagentopleiding niet in 2013, maar het jaar daarop. De procedure van sollicitatie tot start van de opleiding kan een jaar duren. Volgens Biervliet worden instituten zoals de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Politie betrokken bij het proces. Er is wel een opleiding gepland voor volgend jaar. Het betreft echter geen veiligheidsagentopleiding, maar de dienst zal burgers trainen om informatie in te winnen met betrekking tot veiligheid.

Geslaagden

Het overgrote deel (96 personen) van 108 veiligheidsagenten is eerder dit jaar geslaagd, terwijl de rest behoort tot de voorgaande opleidingen. Echter waren ze tot gisteren nog niet beëdigd. In de nieuwe lichting zijn er vijftien vrouwen van wie Michelle Welles de best geslaagde is, terwijl Virgil Cameron deze eer kreeg bij de mannen. “Het was allang mijn droom om een bijdrage te leveren aan de nationale veiligheid, omdat ik van mijn land houd”, meent Cameron. Hij heeft tools aangeleerd om ondermeer een minister te beveiligen zoals het handelen bij calamiteiten. De opleiding was ietwat zwaarder dan Cameron heeft gedacht. “Er wordt geëist dat je een goede conditie hebt en verdraagzaam bent”, herinnert hij zich.

Cameron en overige veiligheidsmannen hebben de eed afgelegd tegenover  procureur-generaal (pg) Subhas Punwasi. Dit in bijzijn van ondermeer justitieminister Edward Belfort, minister Lamure Latour van Defensie en legerpredikant Michael Stewart.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top