Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaamse banken passen rentetarieven aan

23/11/13

Paramaribo – Deze maand hebben de meeste banken hun rentetarieven aangepast, zonder dat ze daar veel ruchtbaarheid aan hebben gegeven. Zo verving de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) de verschillende hypotheekrentes van 10, 11 en 12 procent voor een rentetarief van 13 procent, bevestigt de bank aan de Ware Tijd.

Djaienti Hindori, voorzitter van de Bankiersvereniging, bevestigt dat de sector tot aanpassingen is overgegaan. De actie is deels een reactie op de verhoging van de kasreserve die de financiële instellingen verplicht moeten aanhouden en was al eerder door de banken aangekondigd, zegt Hindori. Vorige maand verhoogde de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de kasreserve van 25 naar 30 procent voor de Surinaamse dollar en van 45 naar 50 procent voor vreemde valuta. De banken mogen dit percentage van het geld onder hun beheer niet uitlenen.

“Een verhoging van een half tot één procent was te verwachten, gezien de hogere kosten die de hogere kasreserve met zich meebrengt”, zegt Hindori. Het aantrekken en verstrekken van kapitaal wordt duurder, zeggen de banken.

Concurreren

De bankier had de aanpassingen eigenlijk al eerder verwacht. Ze benadrukt dat de financiële instellingen met elkaar concurreren op tarieven, en dat verdere verhogingen een zaak zijn van de afzonderlijke banken zelf.

De directies van de Surinaamsche Bank, Hakrinbank, Postspaarbank en RBC Bank wilden niet met de Ware Tijd praten over de aanpassingen.

Het wordt nu dus duurder om geld te lenen. En daarmee kunnen Surinamers minder makkelijk over geld beschikken. Dat is waarschijnlijk precies het gewenste effect van de maatregel van de CBvS. Door het flink verhogen van de overheidsuitgaven, het aangaan van leningen en doordat buitenlandse bedrijven in Suriname investeren, komt er steeds meer geld in omloop.

Omdat dat geld vooral besteed wordt aan importen voor consumptie, dreigt de waarde van de Surinaamse dollar te dalen. Door het voor Surinamers moeilijker te maken te lenen, hoopt de CBvS inflatie tegen te gaan.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top