Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams Staatsziekenfonds overweegt inkrimpen basispakket

11/11/2013

PARAMARIBO – Als de overheid niet ingrijpt, overweegt het Staatsziekenfonds (SZF) verlaging van het basispakket. Het SZF ziet geen andere oplossing voor zijn financiële problemen. Bij zowel ziekenhuizen, huisartsen als specialisten heeft het SZF torenhoge schulden en het bedrijf kan deze gelden niet ophoesten. Deze bezorgdheid uit het bedrijf in een persbericht.

“Het is dringend noodzakelijk dat het financieren van de zorg door het SZF structureel wordt geordend. Het is onverantwoord en ongezond om op deze los-vaste wijze door te gaan. Er is een achterstand van zeven kalenderjaren voor wat betreft de tariefsaanpassingen. De relatie met de dienstverleners is thans behoorlijk onder druk. Dit is niet goed voor het SZF, de samenleving en de dienstverleners.

Met de tariefsaanpassingen van alle disciplines zonder toevoeging van de extra benodigde financiële middelen c.q. aanpassing van het Premiebesluit, is het voortbestaan van het SZF in gevaar”, schrijft het SZF in de persverklaring. Het SZF zal trachten renteloze voorschotten aan te vragen bij de Staat, maar als aan deze verzoeken geen gehoor wordt gegeven, zal het SZF tot pakketreductie overgaan.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

 

Wanhopig SZF denkt aan inkrimpen basispakket

11/11/2013

Paramaribo – Als de overheid niet ingrijpt, zal het Staatsziekenfonds (SZF) overgaan tot het reduceren van het pakket van de basisverzekering. Het staatsbedrijf ziet geen andere oplossing voor zijn financiële problemen. De verzekeraar stelt dat het onlangs geïntroduceerde basiszorgpakket minder diensten bevat dan de basisverzekering van het Staatsbedrijf.

Bij zowel ziekenhuizen, huisartsen als specialisten heeft het SZF torenhoge schulden en het bedrijf kan deze gelden niet ophoesten. Deze bezorgdheid uit het bedrijf in een persbericht.

“Het is dringend noodzakelijk dat het financieren van de zorg door het SZF structureel wordt geordend. Het is onverantwoord en ongezond om op deze los-vaste wijze door te gaan. Er is een achterstand van zeven kalenderjaren voor wat betreft de tariefsaanpassingen. De relatie met de dienstverleners is thans behoorlijk onder druk. Dit is niet goed voor het SZF, de samenleving en de dienstverleners. Met de tariefsaanpassingen van alle disciplines zonder toevoeging van de extra benodigde financiële middelen c.q. aanpassing van het Premiebesluit, is het voortbestaan van het SZF in gevaar”, schrijft het SZF in de persverklaring. Het SZF zal trachten renteloze voorschotten aan te vragen bij de Staat, maar als aan deze verzoeken geen gehoor wordt gegeven, zal het SZF tot pakketreductie overgaan.

Schulden

Bij de ziekenhuizen is er nu een betalingsachterstand vanaf 2007. De achterstand bij specialisten loopt vanaf 2010. Aan huisartsen moet het SZF ruim vier miljoen betalen, maar ook voor nierdialyse moet het Staatsbedrijf een dergelijk bedrag extra uitgegeven per jaar.

Het SZF krijgt 9 procent van de loonsom der ambtenaren. Deze regelgeving is vastgelegd in 1981 en voldoet volgens de directie bij lange na niet meer. Het percentage is tegenwoordig niet voldoende om voor alle ambtenaren alles te bekostigen wat medisch-technisch mogelijk is in Suriname. “Zowel in brieven als tijdens overlegmomenten met de minister van Volksgezondheid, exponenten van het ministerie van Financiën en de vicepresident, heeft het SZF duidelijk gemaakt dat de gewijzigde tarieven niet betaald zullen kunnen worden, indien er geen additionele middelen beschikbaar worden gesteld door de overheid. Tot op heden zijn er geen extra middelen ontvangen.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top