Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams parlement neemt begrotingscyclus onder de loep

25/04/2013

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) is gestart met de eerste van vier sessies, waarin de totstandkoming en uitvoering van de nationale begroting besproken wordt. De gehele budgetcyclus wordt onder de loep genomen om de zwaktes in het proces te signaleren en aan te pakken.

De opkomst van parlementariërs was gisteren bij de aanvang niet erg groot, hooguit vijftien leden waren bij het eerste deel aanwezig. Toch verwacht Jenny Geerlings-Simons later in het programma volledige participatie van DNA-leden. “Het eerste deel is vooral een algemene presentatie. De meeste leden hebben daarin al een redelijk inzicht”, verklaart de parlementsvoorzitter. Tijdens de infomele sessieskrijgen de ledeneen idee over de begrotingsopstelling en uitvoering.

Econoom Satcha Jabbar gaf bij de eerste presentatie een algemeen beeld van de nationale begroting. Deze is geregeld in de Comptabiliteitswet van 1953. “Die stamt nog uit de periode dat Suriname een kolonie was en gericht op zo min mogelijk uitgaven”, vertelde zij. Dit is volgens haar één van de redenen dat het proces ‘zo verschrikkelijk bureaucratisch is’.

Jaarlijks behandelt en keurt DNA de nationale begroting in het parlement goed. Ieder jaar zijn er toch weer klachten over onderrealisatie, vertraagde overheidsbetalingen en de indiening van suppletoire begrotingen. “We gaan de zwaktes in regelgeving en processen identificeren die leiden tot stagnatie, comptabele fouten en corruptie.” Vervolgens wordt aan het eind een actieplan, waarschijnlijk begin juli, geformuleerd om vastgestelde tekortkomingen aan te pakken.-.

Share this page:
« Back
Back to Top