Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams leger en ministerie Volksgezondheid paraat voor griepvirus

23/03/2013

PARAMARIBO – De ministeries van Defensie en Volksgezondheid laten niets aan het toeval over om te voorkomen dat er gevaarlijke ziektes uitbreken naar aanleiding van de perikelen langs de grens met Frans-Guyana.

Het feit dat twee militairen ernstige symptomen vertoonden van diarree en ademhalingsproblemen wordt niet onderschat. Het blijkt dat de Shigellabacterie en het virus A(H1N1) de boosdoeners zijn. Een aantal mensen in Frans-Guyana is in het ziekenhuis opgenomen. Zij blijken afkomstig te zijn uit Maripasula aan de Franse kant. Hun voornaamste klachten waren hoesten, diarree en ademhalingsproblemen. “Het Lawa gebied krijgt inderdaad extra aandacht. Aangezien twee militairen ziek werden in het gebied heeft het Nationaal Leger maatregelen getroffen binnen de detachering. Er zijn ook afspraken met de vliegbedrijven en de bewegingen van passagiers worden in de gaten gehouden. Wij en het ministerie van Volksgezondheid zijn bezig de zaak consequent te monitoren”, zegt de voorzitter van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) Jerry Slijngaard .

Serieus

Zowel Slijngaard als de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesly Resida, verzekert de samenleving dat er vooralsnog geen reden tot paniek is. Echter wordt de zaak niet licht opgevat aangezien ongeveer negentien personen ernstig ziek werden in de goudvelden in de omgeving van Maripasula. Er zijn conflicterende berichten vanuit het buurland over hoeveel doden er daar zijn gevallen door de uitbraak van de A-H1N1 en Shigella virussen.

Volgens Slijngaard bestaat het vermoeden dat de soldaten besmet raakten toen zij in contact kwamen met zieke mensen die de oversteek deden. De BOG-directeur benadrukt dat de arts het niet nodig vond de manschappen op te nemen toen zij eenmaal in de stad aankwamen. Zij kregen medicamenten mee en mochten naar huis met de instructie terug te keren als hun gezondheid verder achteruitgaat.

Onderzoek

Hoewel er geen andere alarmerende gevallen zijn, zet ook het BOG het onderzoek voort. De bedoeling is om erachter te komen hoe de besmettingen hebben plaatsgevonden en of er nog meerdere slachtoffers of gevaarlijke situaties zijn. “Wij zijn ook in nauw contact met Frans-Guyana waar de zieke mensen onder medisch toezicht verkeren. Zij zijn ook alert en hebben eveneens alles onder controle”, weet hij.

Het NCCR riep donderdag een spoedvergadering bijeen met de diverse partners van de politie en gezondheidssector om de situatie te analyseren en de plannen in beweging te brengen. De voorlichting naar de gemeenschap toe is onderdeel van de maatregelen. “Als het NCCR erbij komt is het al een teken dat de situatie niet te onderschatten is”, beaamt Slijngaard. De verhoogde staat van alertheid zal gelden zolang er niet gesteld kan worden dat er geen uitbraak van ziektes in Suriname dreigt.-.

Share this page:
« Back
Back to Top