Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams Hof van Justitie blijft ondersteuning krijgen van Nederlandse 'rechtsraad'

08-04-2013

PARAMARIBO – Het Hof van Justitie en Raad van Rechtspraak van Nederland hebben vrijdag voor de tweede maal een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierdoor blijft de Nederlandse Raad het Surinaamse Hof ondersteunen in zijn streven naar onafhankelijke, competente, efficiënte en effectieve rechtspraak.

Een voorwaarde hiervoor is personele en financiële verzelfstandiging van het Hof. Dat blijkt uit een persbericht over de ondertekening van de samenwerking verstuurd door het ministerie van Justitie en Politie.

Waarnemend president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor, en de Nederlandse rechter Frederik van den Emster plaatsten hun handtekening onder het ‘Tweede Addendum’. De Raad van Rechtspraak is de hoogste overkoepelende organisatie op het gebied van de rechtspraak in Nederland. Van den Emster was van 1 januari tot en met 1 april 2013 de voorzitter. Het belang van de samenwerking wordt gezien in het feit dat het Surinaamse rechtssysteem gebaseerd is op het Nederlandse. Daarnaast is de officiële taal Nederlands en zijn voor de opleiding van rechters Nederlandse opleiders de meest aangewezen partners.

De ‘rechts’ samenwerking tussen Nederland en Suriname loopt al sinds 2008. Uit de samenwerking zijn een aantal projecten voortgekomen. Van den Emster was in Suriname om de projecten voort te zetten en nieuwe elementen toe te voegen, waaronder de verkorte opleiding voor rechters en het opnieuw aantrekken van Schrijfjuristen. De bedoeling is dat lokale schrijfjuristen voor drie jaar worden opgeleid om hierna in Suriname te werken. In de samenwerking is ook opgenomen de stage voor griffiers en administratieve medewerkers.-.

Share this page:
« Back
Back to Top