Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams bedrijfsleven huiverig over aanpak minimumloon

22/04/2013

PARAMARIBO – Er moeten geen lukrake of emotionele berekeningen worden gemaakt van wat het minimumloon moet zijn in Suriname. De kwestie moet ook niet politiek misbruikt worden om stemmen te winnen. Het is ook niet de bedoeling om sociale misstanden in de maatschappij ermee op te lossen.

“Wij zijn wel voorstander van een minimumloonstelsel, maar maken ons zorgen over de aanpak”, zegt Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het Surinaams Business Forum (SBF).

Hij was zaterdag gastspreker bij de vrijwilligersorganisatie de Lions Club. Volgens hem baart vooral het beeld van de eigenlijke bedoeling van een minimumloon stelsel zorgen. Hij haalde enkele stellingen aan om te benadrukken dat het nooit de bedoeling kan zijn om luiheid te belonen. Het ergste is dat arbeidskrachten op den duur onbetaalbaar zullen worden met alle gevolgen van dien voor de economie en werkgelegenheid.

Overleven

Vakbondsleider Robby Berenstein is het ermee eens dat het ondoenlijk is om sociaal maatschappelijke misstanden, zoals het gebrek aan sociale woningen en het nijpend tekort aan arbeidskrachten, aan een bodemsalaris te koppelen. Hij vindt verder dat de arbeidssector al voldoende rekening houdt met de voorstellen die nu op tafel liggen.

“Volgens de laatste officiële berekening van de armoedegrens in 2009, moet een gezin minimaal SRD 1400 hebben om te overleven. Dat komt op SRD 7 per uur. Wij houden al voldoende rekening door te zeggen laten wij alvast beginnen met SRD 5 per uur, wat al onder de armoede grens zit”, beargumenteert de vakbondsman.

Wet

Er zijn officiële berekeningsformules die door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) worden voorgesteld. Deze zijn op basis van economische omstandigheden van een land, zoals economische groei, productiviteit en arbeidskwaliteit. Op basis van deze methoden heeft het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) een conceptwet ingediend met SRD 3, 4 en 5 per uur. De regering en het parlement moeten een keus maken tussen de drie opties. Het bedrijfsleven wil bij het laagste beginnen.

Welzijn twijfelt als een stelsel überhaupt door de overheid vastgesteld moet worden. Hij wijst op winkeliers die notoir lage lonen uitkeren. Deze hebben ook de meeste problemen om arbeiders te vinden. Op den duur zal dit zich wel oplossen wanneer zakenlieden inzien dat zij meer geld moeten aanbieden. “Het zou al lang moeten gebeuren, daarom is een minimumloonstelsel nodig”, aldus Berenstein.-.

Share this page:
« Back
Back to Top