Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Surinaams AOV-bestand overstijgt in december 50.000 cliënten

31/10/2013

Albina – Veertig jaar na de start van het Algemeen Oudedags Voorzieningfonds (AOV) op 1 juli 1973, bereikt de financiële instantie in december een bestand met 50.000 cliënten, bevestigt AOV-onderdirecteur Urmie van Kallen. “We zullen dit feit niet ongemerkt voorbij laten gaan, maar de wijze waarop houden we nog geheim.”

In november krijgen 49.480 zestigplussers hun AOV-uitkering. In december zal dat aantal de vijftigduizend overschrijden en zal dit feit extra aandacht krijgen. Het AOV vierde dit jaar al zijn veertigjarig jubileum met een trimloop en een sportevenement rond 1 juli.

Aan het bedrag van de uitkering kan het AOV niets doen, maar wel aan de dienstverlening. Van Kallen zegt dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan efficiëntie door zoveel mogelijk cliënten via de bank te betalen. “Ook in de districten wordt het aantal cliënten dat per kas wordt uitbetaald kleiner. Hiervoor wordt intensief met de bankinstellingen gesproken om de AOV-uitkeringen zoveel mogelijk giraal uit te betalen. We zijn blij met Godo Bank, die een filiaal geopend heeft in Nieuw Aurora. Dat biedt nieuwe perspectieven voor het Boven-Surinamegebied.”

Van Kallen zegt erg blij te zijn met de AOV-site op internet. “We merken dat de cliënten tegenwoordig daar informatie van betrekken en nieuwe cliënten het inschrijfformulier downloaden, zodat ze de lange reis naar het kantoor niet meer hoeven te maken.”

Emma Pobosie, 112 jaar oud en woonachtig in Ligorio, het laatste dorp aan de Boven-Surinamerivier, is de enige Surinamer die al veertig jaar lang vanaf de start van het AOV, maandelijks de uitkering ontvangt. In de periode 1973 tot 1980 was dat 25 Surinaamse gulden per maand. De huidige honderdplussers moesten in 1973 nog tot hun zeventigste wachten om voor AOV in aanmerking te komen. In 1980 werd de minimum AOV-leeftijd terug gebracht tot 65 jaar en in 1981 naar zestig jaar.Sinds januari 2012 bedraagt de AOV-uitkering SRD 525 per maand.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top