Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Staatsziekenfonds jongleert met geld voor betaling Surinaamse artsen

24/10/2013

Paramaribo – Het Staatsziekenfonds (SZF) zal moeten jongleren met het budget om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Aan de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) is gisteren de toezegging gedaan dat de huisartsen het verhoogde tarief zal worden uitbetaald. “Ik leef in de veronderstelling dat na aanname van de begrotingen de regering het SZF geld zal geven”, uit bestuurslid Ronald Hooghart zich tegenover de Ware Tijd. De huisartsen zijn een aangepast tarief met de verzekeraar overeengekomen, maar hebben hun geld nog steeds niet ontvangen. Hooghart: “We gaan onze verantwoordelijkheden niet uit de weg. Maar het SZF zit in een moeilijk financieel parket.” Het bestuurslid zegt dat minister Michel Blokland van Volksgezondheid zijn medewerking had toegezegd om in te komen met financiën, “maar daar is niets van terechtgekomen”.

Gezien de situatie heeft het SZF nu geen keus dan verkaveld zijn verplichting jegens de artsen na te komen. Hooghart erkent dat het de komende periode jongleren wordt voor de verzekeraar om zijn betalingen te verrichten. Eerder had SZF-directeur Stephen Comvalius aangegeven dat de verzekeraar niet langer uit zal komen met het huidige budget. Immers, medische dienstverleners die via de basiszorgverzekering hogere bedragen toucheren, willen deze ook uitgekeerd krijgen door het SZF. Comvalius pleit daarom voor evaluatie en reorganisatie van de totale zorg, of het ter beschikking stellen van honderd miljoen Surinaamse dollar extra voor zijn organisatie.

Tevreden
Ricardo Markiet, voorzitter van de sectie huisartsen van de VMS, toont zich een tevreden man. Per eind november wordt het verhoogde tarief uitbetaald en binnen een week komt het SZF met een voorstel over hoe de backpay te betalen. Markiet verduidelijkt dat hoewel er een overeenkomst was, de artsen nog steeds het tarief van 2011 werd uitbetaald. “Het gaat dus om een backpay van 22 maanden.”
Hij geeft aan dat de artsen weten dat het SZF in een moeilijk financieel parket zit, “dus we willen hem niet verder in problemen brengen”. VMS verwacht echter wel een “redelijk voorstel”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top