Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Snelle vergrijzing vraagt om aandacht’ op Aruba

ZATERDAG, 24 NOVEMBER 2012

ORANJESTAD — Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) neemt de vergrijzing snel toe. Zelfs sneller dan in Europa of andere landen in de wereld. De oorzaak ligt in het hoge migratiesaldo en de snelle afname van geboorten. Dit blijkt uit het bevolkingsonderzoek Censo 2010.

‘Is ouder worden in Aruba een last of een zegen?’ is de titel van de samenvatting van het onderzoek naar vergrijzing van het CBS. Volgens directeur Martijn Balkestein is het een zegen en moeten de goede beslissingen worden genomen. “Stimuleer actief ouder worden, maak de arbeidsmarkt flexibeler bijvoorbeeld en faciliteer ouderen die na hun zestigste nog willen werken.” Ook het stimuleren van een gezonde leefstijl is volgens hem belangrijk, net als het introduceren van de mogelijkheid om part-time te kunnen werken. “Aruba is natuurlijk niet het enige land dat geconfronteerd wordt met vergrijzing, we kunnen dus leren van succesvolle aanpakken in andere landen. Aruba moet zich voorbereiden op een toekomst met meer en meer gepensioneerde inwoners.”

Minder kinderen

In een betrekkelijke korte periode, achttien jaar, is het geboortecijfer gedaald van 5,3 kinderen per moeder naar 1,7 kinderen per moeder. Terwijl dit proces zich in andere landen voltrok in een periode van 100 jaar. Dit is dus de belangrijkste oorzaak van de snelle vergrijzing in Aruba ten opzichte van andere landen, zegt Balkestein.

Volgens hem is de hoge levensverwachting een zegen. “Niemand wil meer terug naar de tijd van een lage levensverwachting. Maar het heeft natuurlijk wel consequenties.”

Hij benadrukt voorzichtigheid als het gaat om de aanname dat bij twee keer zoveel ouderen, de kosten ook zullen verdubbelen. Volgens hem is de verwachting dat toekomstige ouderen hoger opgeleid zijn met een goede gezondheid en dat ze nog actief deelnemen aan de samenleving. Hij zegt dat de kosten voor gezondheidszorg uiteraard wel toenemen, maar dat dit niet gelijk opgaat met het aantal ouderen dat er zijn. “De meeste kosten worden gemaakt tijdens het laatste jaar van iemands leven. Door de hogere leeftijdsverwachting worden de kosten dus als het ware uitgesteld.”

Share this page:
« Back
Back to Top