Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Saneringsplan voor onrealistische belastingschulden in Suriname

DE WARE TIJD:

02/01/2013

PARAMARIBO – De staat heeft een “aanzienlijk hoog bedrag” te innen aan oude belastingschulden die zeker tot 1995 teruglopen. Deze openstaande rekeningen, van zowel individuen als bedrijven en organisaties, zijn echter onrealistisch hoog. Het gaat om boetes die in de vorm van rente zijn opgelegd.

Tony van Dijk, directeur van de Belastingdienst, vindt dat de penalty’s ondragelijk hoog voor schuldenaren zijn opgelopen. Deze moeten voor wat hem betreft teruggebracht worden naar de oorspronkelijke aanslag. “Een saneringsplan voor het vervuild bestand is reeds afgerond en aangeboden aan de minister van Financiën”, laat Van Dijk weten.

“Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in de kleine warunghouder, maar in degenen die een flinke afdracht kunnen doen.” Door de rente kwijt te schelden hoopt Van Dijk de mensen te motiveren om alsnog te voldoen in hun plicht. De wet voorziet immers ook in deze mogelijkheid. Ook zonder rente blijven de te innen bedragen “aanzienlijk hoog”.

Het probleem is in het jaar 2000 ontstaan door een besluit van toenmalige financiënminister Humphrey Hildenberg. Die activeerde de boeterentes met terugwerkende kracht tot 1995. “In sommige gevallen is de rente zelfs vele malen hoger opgelopen dan het oorspronkelijk bedrag”, aldus Van Dijk.

Share this page:
« Back
Back to Top