Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ruim 91 procent Surinaamse ouderen gekort op AOW

DE WARE TIJD:

08/01/2013

DEN HAAG – Vanaf november 2012 ontvangen 25.560 Surinaamse ouderen in Nederland ouderdomsvoorziening (AOW). Hiervan hebben slechts 2.260 een volledige AOW-uitkering. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 23.300 Surinaamse 65-plussers in Nederland een ouderdomsvoorziening ontvangen van minder dan 85 procent. Om in Nederland voor een volledige AOW in aanmerking te komen moet men vanaf vijftiende tot 65ste in Nederland hebben gewoond. De 23.300 Surinaamse ouderen gingen echter op latere leeftijd naar Nederland. Voor ieder jaar dat ze later in Nederland aankwamen worden ze 2 % gekort op hun AOW, (AOW-gat).

Strijd gaat door

Jurist en politicus Owen Venloo zegt dat Surinamers zullen blijven strijden voor volledige uitkering van de ouderdomsvoorziening. Nederland past volgens hem onterecht deze korting op de Surinamers toe. Suriname was deel van het Koninkrijk der Nederlanden en maken dus de Surinaamse ouderen die op latere leeftijd naar Nederland zijn vertrokken ook aanspraak op een volledige uitkering. Met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de uitkomst van een rechtszaak die de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) in Nederland heeft aangespannen. De VSN, met als voorzitter Mahin Jankie, wil volledige uitbetaling van de AOW-gelden aan de Surinaamse ouderen. De zaak is tevens een test-case voor ouderen in Suriname die volgens de VSN ook aanspraak maken op een Nederlandse ouderdomsvoorziening. Suriname maakte voor de onafhankelijkheid deel uit van het Rijksdeel Nederland en hebben volgens Jankie dus ook de Surinaamse ouderen in Suriname recht op de Nederlandse ouderdomsvoorziening.-.

Share this page:
« Back
Back to Top