Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Rol Bonaire in plannen Insel Air’

7 februari 2017

Kralendijk – Bonaire speelt een belangrijke rol in de toekomst van Insel Air. De vorige week opgerichte Stuurgroep Airlift van Bonaire heeft daarover afgelopen dagen goede gesprekken gevoerd op Curaçao met de luchtvaartmaatschappij, de politieke autoriteiten en luchtvaartautoriteiten.Dat maakte de stuurgroep gisteren bekend op een persconferentie in de vertrekhal van Bonaire International Airport (BIA).

De stuurgroep heeft een tweeledig doel: het zeker stellen van de luchtverbinding met vooral Curaçao en kijken naar mogelijkheden voor uitbreiding. In de stuurgroep zitten voor de overheid gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Joselito Statia van Economische Zaken. En verder BIA, Tourism Corporation Bonaire (TCB) en Bonaire Holding Maatschappij (BHM). De groep werd gevormd naar aanleiding van de crisis rond Insel Air.

,,We hebben donderdag al gesprekken gevoerd op Curaçao. En we sturen vandaag (gisteren, red.) een brief over de kwestie naar minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).” De gezaghebber en gedeputeerde Joselito Statia herhaalden dat de Fokker 50-toestellen die tussen Curaçao en Bonaire vliegen, veilig zijn bevonden. ,,Ze hebben hun onderhoud gehad en krijgen dagelijks checks. Onze ambtenaren kunnen daar gewoon gebruik van maken.”

Statia legde uit dat Insel Air een soort openbare vervoerverbinding onderhoudt voor Bonaire: ,,Ze zijn verantwoordelijk voor 50 procent van onze airlift en daarom van groot belang voor BIA.” BIA-directeur Michael Nicolaas zei dat het om 2.000 stoelen per week gaat. ,,We hebben gesproken met de nieuwe directeur van Insel Air (Gilles Filliatrault, red.) en hij heeft ons verzekerd dat het verkeer tussen de ABC-eilanden prioriteit heeft”, aldus Nicolaas.

Binnen 90 dagen moet er een nieuw businessplan voor Insel Air op tafel liggen. ,,Wij worden daar als Bonaire in betrokken. Tot nu toe kunnen we ons goed vinden in de ideeën van Filliatrault.” Nicolaas benadrukte dat Bo- aire niet alleen de huidige stoelen wil handhaven, maar ook uitbreiding van de airlift wil. ,,Er moet daarvoor niet alleen op tijd en veilig gevlogen worden. We moeten zorgen voor een ‘quick turnaround’, zodat er meer vluchten uitgevoerd kunnen worden.” BIA staat al bekend als een efficiënte luchthaven, zei de directeur.

De stuurgroep bestreed het beeld dat er alleen naar Insel Air gekeken wordt. ,,We hebben ook gesproken met Divi Divi Air en Sundance Air over uitbreiding van hun vluchten naar Bonaire.” Sundance is een op Isla Margarita gevestigde Venezolaanse chartermaatschappij die al op onregelmatige basis vluchten naar Bonaire aanbiedt. De overheid van Bonaire kan geen garanties geven aan luchtvaartmaatschappijen. Daarom zit de BHM in de stuurgroep, die kan zo nodig wel financiering regelen. TCB-directeur Maurice Adriaens zei dat naast de stuurgroep er ook een werkgroep is met ondernemersorganisaties, zoals Bonhata en de Kamer van Koophandel. Die is bezig met het aantrekken van extra airlift. Daarvoor is ook meer promotie nodig van Bonaire, zodat de nieuwe capaciteit ook gevuld zal worden met passagiers.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top