Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Regulatory board voor zorgtarieven is een must op Curacao

DINSDAG, 19 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — Zonder indexering van de tarieven loopt het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) vast. Dat zei bestuursvoorzitter Javier Hernandez gisteren in de Centrale Commissie van de Staten. Volgens hem komt er geen nieuw ziekenhuis als de bankiers geen heil zien in de tarifering. Een onafhankelijke regulatory board die de zorgtarieven vaststelt kan uitkomst bieden.

Het Sehos verliest geld op de zorgverlening. Ondanks dat de tarieven in 2009 met 10,8 procent zijn verhoogd, zijn deze niet geïndexeerd. Volgens de bestuursvoorzitter moeten de tarieven jaarlijks aangepast worden, aangezien het salaris van het personeel ook ieder jaar stijgt. “Maar je kunt de overheid niet voor geld vragen om de salarissen uit te betalen”, zei Hernandez wrang.

In het oorspronkelijke plan van oud-minister van Gezondheid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) zouden er drie fondsen worden opgericht: een bouwfonds, een egalisatiefonds en een saneringsfonds. Het laatste fonds zou de schulden van het ziekenhuis dekken. Het saneringsfonds is er uiteindelijk niet gekomen. Nu bevindt het ziekenhuis zich in de positie waarbij de oude leningen heronderhandeld moeten worden. Volgens Hernandez is de onzekere toekomst van het hospitaal geen goede onderhandelingspositie voor het Sehos. De bankiers durven hun vingers, zolang er geen besluit is genomen over de bouw van het nieuwe ziekenhuis, niet te branden.

Het openstaande saldo van de leningen bedraagt om en nabij de 51 miljoen gulden. De schuld aan de leveranciers bedraagt 15 miljoen gulden, somt Hernandez op. Volgens de bestuursvoorzitter kampt het ziekenhuis met cash flow problemen. Zo heeft het bijvoorbeeld in januari voor 17 miljoen gulden gefactureerd. Daarvan heeft het ziekenhuis 9 miljoen binnengekregen. “Als de verschillende instanties en zorgverleners op tijd zouden hebben betaald, dan kon het ziekenhuis in één klap meer dan de helft van de schulden betalen”, aldus Hernandez.

De zorgtarieven zijn de basis om de constructie voor het nieuwe ziekenhuis te financieren. Volgens financieel directeur Henri Gerrits kan het ziekenhuis als de tarieven worden aangepast op de kapitaalmarkt geld lenen zodat de overheidsbegroting niet wordt belast. Ook zou er een moratorium voor nieuwe zorginstellingen en bedrijven moeten komen zodat zij niet de krenten uit de pap zullen halen, aldus Gerrits.

Masterplan

Het Sehos wil op de huidige locatie stapsgewijs een nieuw algemeen ziekenhuis bouwen, dat binnen vier keer twaalf maanden gereed zou zijn. Voordeel is dat afdelingen direct kunnen verhuizen zodra de nieuwbouw klaar is. Volgens de Sehos-leiding is deze incrementele bouw 47 miljoen gulden goedkoper dan bouwen op het Amstel-terrein. Volgens de berekeningen van het Sehos is de economische impact 18 miljoen gulden per jaar. De bouwactiviteiten leveren 260 arbeidsplaatsen op.

Het ziekenhuis dat topklinische zorg aanbiedt heeft alle specialismen in huis, uitgezonderd van transplantatiegeneeskunde en openhartchirurgie. In de loop van 2013 zullen er nieuwe verrichtingen in het Sehos plaatsvinden vanwege de opening van het cathlab en de plaatsing van de lineaire versneller (radiotherapie bij kankerpatiënten). Hierdoor zullen er minder medische uitzendingen plaatsvinden. Ook kan het Sehos fungeren als een referentiecentrum voor de regio. Daarnaast wordt het aantal dialysestoelen met vijftig stuks uitgebreid.

Share this page:
« Back
Back to Top