Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Record rijstexport is ‘vervulde wens’

09/01/2017

PARAMARIBO – “Het feit dat wij de afgelopen twee jaar ruim 200.000 metrieke ton rijst hebben geëxporteerd, is een wens die ik vanaf mijn aantreden in april, 2014 kenbaar heb gemaakt.” Dit zegt de minister van Landbouw, Veelteelt en Visserij, Soeresh Algoe.

Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig dat Suriname zoveel heeft geëxporteerd. “Ik gaf aan de producenten mee dat wij 100.000 metrieke ton, boven op wat er lokaal wordt geconsumeerd, moesten halen. Dit was haalbaar en niet overambitieus. Zelfs als wij 50.000 metrieke ton extra hadden geproduceerd in 2016, hadden we alles kunnen exporteren, want er is vraag naar Surinaamse rijst.” Er wordt jaarlijks 32.000 metrieke ton lokaal gegeten.

Algoe wijst erop dat vooral het aanboren van nieuwe markten de sleutel is geweest voor de verhoogde export. Naast Nederland is er de afgelopen twee jaar geleverd aan Portugal. “In 2010 werd slechts 22.000 hectare aan rijst beplant. Nu zitten wij op 32.000 hectare. Terwijl de productie verhoogd werd, zijn wij als regering hard op zoek gegaan naar het uitbreiden van buitenlandse markten.”

Suriname is zelfs een stap verder gegaan, om precies te leveren wat er gevraagd wordt op de Europese markten. “Daar willen mensen tegenwoordig de extra lange korrels eten. Wij zijn in staat geweest om die kwaliteit te leveren. Het gaat niet alleen om produceren, maar steeds op de hoogte zijn van wat de markt wil hebben.”

Ook in de regio doen Surinaamse rijstboeren goede zaken. Er wordt meer geëxporteerd naar landen als Jamaica, Haïti en Venezuela. De bewindsman is enigszins bezorgd over de productie in 2017 vanwege de droogte die er momenteel in het land heerst. Dit zal zeker een negatief effect hebben op het eerste inzaaiseizoen van het jaar.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top