Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Rechterlijke macht speelt cruciale rol in de bestrijding van mensenhandel op St. Maarten

VRIJDAG, 18 OKTOBER 2013 1

PHILIPSBURG — St. Maarten staat vandaag stil bij Human Trafficking Day, die binnen het Koninkrijk der Nederland op 18 oktober is vastgesteld. Dit naar aanleiding van een Memorandum of Understanding (MoU) dat in juni 2011 werd ondertekend door de ministers van Justitie van Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten om de samenwerking te intensiveren en prioriteit te geven aan de gezamenlijke strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel.

Mensenhandel wordt zelden als misdaad erkend en dan nog meestal alleen in situaties waarin extreem geweld is gebruikt. Heel vaak worden slachtoffers gedwongen te zwijgen door misbruik te maken van hun kwetsbaarheid, inclusief de dreiging om hun immigratiestatus te melden, wat kan leiden tot uitzetting.

Gevolg van deze ‘terughoudendheid om naar buiten te treden’, is dat mensenhandelaren steeds ongestraft blijven. Dit is de belangrijkste boodschap van sprekers op het congres, dat werd georganiseerd door het Israeli Agency for International Development Cooperation, samen met een aantal andere organisaties.

‘Keynote speaker’ dr. G. Giammarinaro zei dat als een opkomende misdaad de hele samenleving bedreigt, de jurisprudentie een conservatieve aanpak moet vermijden, en dat het tijd is om innovatief te zijn bij de interpretatie van nieuwe wettelijke bepalingen en strenge sancties toe te passen, die inbeslagname van opbrengsten van misdrijven mogelijk maakt.

St. Maarten is niet onbekend met mensenhandel. Het National Reporting Bureau on Human Trafficking van het ministerie van Justitie maakte zondag de cijfers van slachtoffers van mensenhandel bekend.

Mensenhandel – of het nu mannen, vrouwen of kinderen zijn – is een misdrijf volgens internationale en nationale wetten. Slachtoffers worden vaak misleid en geloven dat hun legaal werk als serveerster, schoonmaker of danser in het buitenland wordt aangeboden, maar worden bij aankomst gedwongen tot slavenarbeid of prostitutie.

Bron: Amigoe, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top