Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Premier St. Maarten ontvangt voortgangsrapport gevangenis

WOENSDAG, 23 JANUARI 2013

PHILIPSBURG — Premier Sarah Wescot-Williams had vorige week een ontmoeting met de Nederlandse justitie-experts, professor Paul Vegter en Juan De Lange, om de voortgang te bespreken van de verbeteringen die worden aangebracht in de Point Blanche-gevangenis, naar aanleiding van het rapport uit 2011 van de European Committee for the Prevention of Torture (CPT).

CPT organiseert bezoeken aan detentie-instellingen om vast te stellen hoe mensen, die van hun vrijheid beroofd zijn, behandeld worden. Het betreft gevangenissen, jeugddetentiecentra, politiebureaus, cellen voor aangehouden illegale immigranten, psychiatrische instellingen en tehuizen voor sociale zorg.

Vegter en De Lange zijn aangesteld door de toenmalige gouverneurs van Aruba en de Nederlandse Antillen in 2008, na een kritisch rapport van CPT over de situatie in de gevangenissen van de Nederlandse Antillen en Aruba. De twee experts rapporteren over het opvolgen van de CPT-aanbevelingen.

Na ieder bezoek stuurt CPT een gedetailleerd rapport over het desbetreffende land. Dit rapport bevat bevindingen, aanbevelingen, commentaren en verzoeken om informatie. De organisatie vraagt ook om een gedetailleerde reactie op de kwesties die aan de orde worden gesteld in het rapport. De rapporten en reacties vormen een voortdurende dialoog met de betreffende landen, waaronder St. Maarten.

Tijdens de ontmoeting vorige week werd uitleg gegeven over de verbeteringen aan de Pointe Blanche-gevangenis en de politiecellen in Philipsburg en Simpson Bay. Tijdens de bespreking werd premier Wescot-Williams vergezeld door Iris Chitaroe van het ministerie van Justitie en Hensley Plantijn van het kabinet van de premier.

Share this page:
« Back
Back to Top